News

Premiul Nobel pentru Literatură 2022. Autoarea franceză Annie Ernaux este laureatul categoriei

Lumea va afla joi cine este laureatul Premiului Nobel pentru literatură din acest an. Rămâneți pe FANATIK pentru a afla numele acestuia
06.10.2022 | 14:29
Premiul Nobel pentru Literatura 2022 Autoarea franceza Annie Ernaux este laureatul categoriei
Premiul Nobel pentru Literatură 2022 Foto: Hugh Fox © Nobel Prize Outreach
ADVERTISEMENT
06-10-2022
11:29

Nobelul pentru Literatură 2022 ajunge în Franța

Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2022 este acordat scriitoarei franceze Annie Ernaux “pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”.

În scrierile sale, Ernaux examinează, în mod constant și din unghiuri diferite, o viață marcată de disparități puternice în ceea ce privește genul, limba și clasa socială. Drumul ei spre statutul de autoare a fost lung și anevoios.

Premiul Nobel pentru Literatură 2022 va fi anunțat la Academia Suedeză din Stockholm.

Premiul Nobel pentru Literatură 2022

La 27 noiembrie 1895, Alfred Nobel și-a semnat testamentul, donând cea mai mare parte a averii sale pentru o serie de premii, Premiile Nobel. Așa cum este descris în testamentul lui Nobel, o parte a fost dedicată “persoanei care va fi produs în domeniul literaturii cea mai remarcabilă lucrare într-o direcție ideală”.

Începând cu anul 1901 au fost acordate 114 premii Nobel pentru literatură.

Acesta nu a fost acordat de șapte ori: în 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 și 1943. De ce nu au fost acordate premiile pentru literatură în acei ani?

ADVERTISEMENT

În statutul Fundației Nobel se spune: “Dacă niciuna dintre lucrările luate în considerare nu se dovedește a avea importanța indicată în primul paragraf, premiul în bani va fi rezervat până în anul următor. Dacă, chiar și atunci, premiul nu poate fi acordat, suma va fi adăugată la fondurile restricționate ale fundației.”

În timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, au fost acordate mai puține premii Nobel.

ADVERTISEMENT

Premiul Nobel pentru Literatură a fost împărțit între două persoane doar de patru ori. Împărțireaa premiului Nobel este un fenomen mai frecvent în cadrul celorlalte categorii de premii Nobel.

1904 – Frédéric Mistral, José Echegaray
1917 – Karl Gjellerup, Henrik Pontoppidan
1966 – Shmuel Agnon, Nelly Sachs
1974 – Eyvind Johnson, Harry Martinson

ADVERTISEMENT

Nimeni nu a primit Premiul Nobel pentru Literatură de mai multe ori.

Până în prezent, cel mai tânăr laureat al premiului pentru literatură este Rudyard Kipling, cunoscut mai ales pentru Cartea junglei, care avea 41 de ani când a primit premiul pentru literatură în 1907. La polul opus, cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel pentru literatură până în prezent este Doris Lessing, care avea 88 de ani când a primit premiul în 2007.

Doar doi laureați au refuzat să accepte Nobelul pentru Literatură până acum. Boris Pasternak, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1958, “a acceptat mai întâi, ulterior a fost determinat de autoritățile din țara sa (Uniunea Sovietică) să refuze premiul”. Jean Paul Sartre, Premiul Nobel pentru Literatură din 1964, a refuzat premiul pentru că a refuzat în mod constant toate onorurile oficiale.

ADVERTISEMENT