Comitetul Norvegian pentru Premiile Nobel a fost cel care a făcut anunțul oficial. După un an marcat de dezastre climatice, proteste și războiul din Ucraina, toată lumea aștepta cu sufletul la gură să afle cine este marele câștigător al acestui premiu. Cu toate acestea, câștigătorul ar putea surprinde pe multă lume.
Conform comitetului, în acest an au existat 351 de candidați la Premiul Nobel pentru Pace, astfel că Volodimir Zelenski și Aleksei Navalnîi erau pe lista favoriților. Cu toate acestea, așa cum a speculat și presa de specialitate, comitetul a preferat în acest an să fie mai atent spre activism, drepturile femeilor și spre schimbările climatice.
Așadar, ”Comitetul Norvegian pentru Nobel a decis să acorde premiul #NobelPeace 2023 lui Narges Mohammadi pentru lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran și lupta ei de a promova drepturile omului și libertatea pentru toți”, se arată pe canalul oficial de Twitter al organizației.
Narges Safie Mohammadi s-a născut la 21 aprilie 1972 și este o activistă pentru drepturile omului din Iran și vicepreședintele Centrului Apărătorilor Drepturilor Omului (DHRC), condus de laureatul Premiului Nobel pentru Pace Shirin Ebadi. În mai 2016, ea a fost condamnată la Teheran la 16 ani de închisoare pentru înființarea și conducerea ”unei mișcări pentru drepturile omului care militează pentru abolirea pedepsei cu moartea”.
În 2022, a fost inclusă în lista BBC 100 Women. În 2023, ea a primit Premiul Nobel pentru Pace ”pentru lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran și pentru lupta ei de a promova drepturile omului și libertatea pentru toți”.
În decembrie 2022, în timpul protestelor declanșate de moartea în lui Mahsa Amini, Narges Mohammadi, într-un raport care a fost publicat de BBC, a detaliat abuzul sexual și fizic asupra femeilor reținute. În ianuarie 2023, ea a dat un raport șocant din închisoare care detaliază starea femeilor din închisoarea Evin, inclusiv o listă cu 58 de prizoniere și procesul de interogatoriu și torturi prin care au trecut.
57 dintre aceste femei au petrecut în total 8350 de zile în izolare. 56 dintre aceste femei sunt condamnate la 3300 de luni de închisoare în total. ”Ca mii de activiști civili, sunt una dintre victimele unor asemenea torturi oribile. Am ajuns la această concluzie: scopul izolării este spălarea creierului, astfel încât prizonierii, lipsiți de condiții normale de viață, să-și piardă caracteristicile umane unice, trenul de gândire și idei și sănătatea fizică și psihologică”, transmitea Mohammadi.
”Ca apărător al drepturilor omului, la fel ca milioane de iranieni, urăsc pedeapsa cu moartea; Disprețuiesc discriminarea și nedreptatea față de femei; Protestez împotriva întemnițării și torturii activiștilor politici și pentru drepturile civile în izolare; și nu voi tăcea în fața încălcărilor drepturilor omului.
Pentru a instituționaliza drepturile omului și a realiza pacea între popor și stat, voi suporta privarea mea de libertate și drepturi, chiar dacă separarea de copiii mei este nimic mai puțin decât moarte pentru mine. Sunt femeie și mamă, și cu toată sensibilitatea mea feminină și maternă, caut o lume fără violență și nedreptate, chiar dacă am suferit de zeci de ori nedreptate și violență”, mai transmitea câștigătoarea premiului Nobel pentru pace.