News

Preot român, numit de Papa Francisc într-o funcție importantă la Vatican. Cine este Benoni Ambăruș

25.03.2021 | 16:20
Preot roman numit de Papa Francisc intro functie importanta la Vatican Cine este Benoni Ambarus
ADVERTISEMENT

Preotul român Benoni Ambăruș a fost numit, pentru prima dată în istoria Bisericii Catolice, episcop auxiliar de Roma, aflat în imediata subordine a vicarului Papei Francisc.

Părintele Ambăruș sau Don Ben, cum i se spune, a plecat în urmă cu mulți ani să studieze la Roma, însă cu timpul a devenit indispensabil la Vatican.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, preotul a fost paroh la ”Sfinții Elisabeta și Zaharia” și director al asociației diecezane Caritas Roma.

Preotul român Benoni Ambăruș, numit de Papa Francisc într-o funcție importantă la Vatican

Potrivit site-ului Vatican News, părintele Benoni Ambăruș a fost numit de Papa Francisc episcop auxiliar în dieceza Romei, încredințându-i sediul titular de Tronto.

ADVERTISEMENT

În legătură cu această decizie istorică, cardinalul vicar Angelo de Donatis a precizat că viitorul episcop Ambăruş va fi delegat pentru caritate, pastoraţia migranţilor – în special rom şi sinti – şi oficiul misionar diecezan.

Dieceza Romei este dieceza papei. Aceasta îl are ca vicar al Sanctității Sale pe cardinalul Angelo De Donatis, ajutat la rândul său de cinci episcopi auxiliari de sector și, de acum, de doi episcopi delegați: unul pentru pastorația sanitară și ”Ordo Virginum” și unul pentru pastorația carității, a migranților și cooperarea misionare între Biserici.

ADVERTISEMENT

Numirea oficială a preotului român în funcţia de episcop auxiliar va avea loc pe 1 mai, la Roma. Atunci, alături de cel care va deveni unul dintre oamenii de încredere ai Sfântului Părinte va fi şi o delegaţie din partea Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

Despre această numire, preotul Benoni Ambăruş spune că o vede ca pe un fel de ”semnal al Papei Francisc la o mai mare atenţie în valorizarea reciprocă a diferenţelor dintre comunităţi”.

ADVERTISEMENT

”Am avut de-a face cu Sfântul Părinte în toţi anii aceştia… Am impresia că insistă foarte mult asupra atenţiei de a nu pune la o parte pe nimeni, de a avea grijă ca săracii (material, spiritual, relaţional) să fie în atenţia instituţiilor laice, publice, a cetăţenilor de rând şi a bisericii.

Insistă foarte mult pe acest lucru. Pronunţă des integrare, iar la Roma sunt 150 de comunităţi creştine, străine, de diferite limbi, rituri care celebrează în biserici, dar au viaţa lor”, spune proaspătul episcop, potrivit Digi24.

Cine este preotul Benoni Ambăruș

În vârstă de 46 de ani, părintele Benoni Ambăruș s-a născut la Somușca, Bacău, și a fost sfințit preot la Iași în 2000. În ultimii ani, acesta era parohul comunității ”Sfinții Elisabeta și Zaharia”, precum și directorul asociației diecezane Caritas Roma, potrivit celor de la Vatican News.

Benoni Ambăruș, cunoscut simplu Don Ben, a intrat la seminarul din Iaşi când avea 15 ani. La 22 de ani a fost trimis să studieze la Roma.

”Trebuia să stau 4 ani. 4 ani s-au transformat în toţi aceşti ani. În 2000 am fost sfinţit preot la Iaşi şi m-am întors la Roma să îmi fac ultimul an de licenţă în dogmatică. Înainte de plecarea acasă mi s-a cerut să rămân un an de zile la Roma, să merg înapoi în seminar ca educator.

Am stat un an şi mi s-a spus mai stai un an, apoi mai stai un an, apoi ia fă-ţi şi tu doctoratul, apoi mi-am găsit o parohie şi în 2007 am decis să rămân definitiv aici”, a spus proaspătul episcop de Vatican, potrivit Mediafax.

ADVERTISEMENT