News

Preot sucevean, turnat de un credincios la IPS Calinic pentru că se vopsește și se pensează: “Doamne ferește! Păcat de aceste situații penibile”

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a primit o scrisoare în care un enoriaș critică preoții pe care îi acuză că se vopsesc și pensează
02.10.2022 | 21:24
Preot sucevean turnat de un credincios la IPS Calinic pentru ca se vopseste si se penseaza Doamne fereste Pacat de aceste situatii penibile
IPS Calinic a răspuns scrisorii primite de la enoriașul nemulțumit Foto: News Bucovina
ADVERTISEMENT

IPS Calinic, arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, a primit o de la un enoriaș sucevean o scrisoare plină de critici la adresa unor preoți și diaconi din rândurile arhiepiscopiei pe care o păstorește.

Preot sucevean, turnat de un credincios la IPS Calinic pentru că se vopsește și se pensează

„Părinte Arhiepiscop, am o întrebare umilă. Oare Arhiepiscopia Sucevei poate să aibă numai oameni indolenți și foarte slabi pregătiți din punct de teologic-ortodox?

ADVERTISEMENT

Nu știu cine se ocupă cu postarea anunțurilor pe platformă, dar persoana respectivă, Doamne, ferește! dacă este preot … sau va fi, nu va ști cu siguranță să pomenească măcar corect numele sfinților Bisericii la Otpust/Apolis. Cât despre viața și pătimirile sfinților, este un subiect ‘tabu’ pentru teologii de carton din ziua de astăzi.

Din ce văd în anunțul din data de 28 Septembrie cu privire la lucrările de pictură de la o biserică din Gura Humorului, Sfânta Mare Muceniță Varvara a devenit Varavara, iar mai jos în enunț, Varava. Păcat! De asta Biserica este în cădere liberă, fiindcă este plin peste tot de teologi extrem de analfabeți profesional.

ADVERTISEMENT

Se vede cu ochiul liber și de la distanță că marii grandomani (…) de la Arhiepiscopia Sucevei iubesc funcțiile, decorațiile, chefurile de noapte și în special să fie vopsiți, pensați și cu buzunarele doldora de bani.

Să nu intrăm în alte detalii… Doamne ferește! Un singur exemplu dau, de preot/diacon vopsit și pensat și anume …. Păcat de aceste situații penibile”, a scris enoriașul în epistola sa, citată de Suceava News.

ADVERTISEMENT

Răspunsul IPS Calinic

Arhiepiscopul i-a trimis enoriașului un răspuns în care demontează, punct cu punct, acuzațiile acestuia, dar îl și invită să ofere sugestii pentru soluționarea unora dintre așa-zisele probleme pe care le invocă.

”1. Personal, lăsați-mă să mă îndoiesc privind motivul ‘căderii libere’ a Bisericii emis de dumneavoastră.
2. Deși Hristos Și-a ales ucenicii fără să-i fi fost impuși, totuși sunt deschis spre a primi o listă cu părinții pe care dumneavoastră vă doriți să îi vedeți numiți în diferite sectoare, în locul ‘copiilor’ despre care faceți vorbire.
3. Cât despre ultimul nume la care faceți referire, până în prezent a demonstrat că, în funcția pe care o deține, ceea ce face i se potrivește și îndeplinește responsabilitățile funcției cu simț de răspundere. În plus, dincolo de faptul că a terminat șef de promoție, a obținut cea mai mare notă la examenul de admitere la doctorat.
Aștept lista cu propuneri. Vă mulțumesc!”, a scris IPS Calinic în răspunsul său.

ADVERTISEMENT