Campionatul European de Futsal al preoților catolici s-a desfășurat în luna februarie în Ungaria, la Kisvarda. România a fost prezentă și ea la turneul final unde au participat în total 14 țări și a realizat o performanță notabilă, fiind aproape de clasarea în primele cinci.
Naționala preoților catolici din România a participat în cadrul Campionatului European din Ungaria și a avut un parcurs destul de bun, reușind o clasare pe poziția a șasea la turneu final din Kisvarda.
A fost ediția cu numărul 17 a acestui turneu, iar România a avut un start lansat în cadrul acestei competiții. Tricolorii au câștigat împotriva Cehiei cu scorul de 7-0, după care a urmat un alt succes, cu sorul de 5-1 în disputa cu Italia.
România a încheiat faza grupelor pe poziția a doua, după ce a pierdut ultimul meci, 0-1 cu naționala Portugaliei. Calificați în faza sferturilor, selecționata preoților catolici din România a cedat în disputa cu Croația, scor 0-1.
În duelul pentru locurile 5-8, tricolorii și-au luat revanșa în fața Portugaliei și s-a impus cu scorul de 1-0, încheind turneul pe locul 6, din 14 echipe. Albania, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Kosovo, Cehia, Portugalia, Italia, Croația, România, Austria, Polonia, Slovacia și Slovenia au participat.
La precedenta ediție a Campionatului European, România a reușit o clasare pe poziția a patra. În lotul selecționatei României au fost șapte preoți din Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, doi reprezentanți din Dieceza Romano-Catolică de Timișoara, unul din Dieceza de Iași, unul din Arhieparhia Greco-Catolică de Alba-Iulia și Făgăraș, precum și doi preoți din Eparhia Greco-Catolică de Oradea.
„Ca în fiecare an, înainte de Campionatul European, organizăm la nivel național un campionat între preoții romano-catolici și greco-catolici. Asta înseamnă șase dieceze și șase eparhii.
Anul trecut au câștigat greco-catolicii de la Cluj, așa că naționala a fost alcătuită în mare parte din jucători de la ei. Cine câștigă are dreptul să alcătuiască lotul național”, a declarat Istvan Barazsuly, preotul bisericii romano-catolice Elisabetin din Timișoara.
„Din punct de vedere al organizării, am simțit multă implicare din partea gazdelor. Am cunoscut o comunitate relativ mică, dar frumoasă și caldă. Un orășel cu mai puțin de 20 de mii de locuitori, cum este Kisvárda, care s-a mobilizat foarte bine, de la autorități civile până la credincioși, oferindu-ne multă ospitalitate și chiar și susținere în timpul meciurilor.
În afară de a juca fotbal, ne-am bucurat să celebrăm împreună Sfânta Liturghie zilnic, animată impresionant de corul parohial. În ziua de pauză, ne-am delectat cu o vizită a Sanctuarului de la Máriapócs și a orașului Nyíregyháza.
Din perspectivă sportivă, competiția a fost una intensă, dar prietenoasă, pe alocuri cu un nivel neașteptat de ridicat, având în vedere ocupația și media de vârstă a participanților. Una peste alta, am rămas cu sentimentul că s-a terminat prea repede”, a spus Antoniu Suciu, participant din Eparhia Greco-Catolică de Oradea, potrivit egco.ro.