News

Preoții le cer credincioșilor să renunțe la coroanele funerare de plastic. Reacția producătorilor

Fără coroane de plastic pentru credincioși. Aceasta este rugămintea preoților.
18.07.2021 | 18:45
Preotii le cer credinciosilor sa renunte la coroanele funerare de plastic Reactia producatorilor
ADVERTISEMENT

Mai multe parohii din România îi roagă pe credincioşi să renunţe la coroanele de plastic şi să aducă doar flori în cimitire. În România se produc în fiecare lună 50 de tone de coroane artificiale.

”Noi nu le putem interzice fabricarea coroanelor, ci pur simplu le putem limita accesul lor în cimitirele confesionale, adică cele care aparțin parohiilor”, a transmis Casian Rușeț, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Caransebeșului, conform Digi24.

ADVERTISEMENT

Cum au reacționat producătorii după ce preoții le-au cerut credincioșilor să renunțe la coroanele funerare de plastic

”Se poate să fie la nivel local, administrativ mă refer, din punct de vedere al cimitirului, o neconcordanță între operatorul de salubritate și admnistrația cimitirului”, este de afirmă Vasile Trifu, președintele unei asociații de servicii funerare, relatează ziarulunirea.ro.

Producătorii de coroane funerare spun că vânzările scad din cauza îndemnurilor transmise de preoți. Așa că se oferă să recicleze.

ADVERTISEMENT

14 dintre firmele care le produc coroane s-au asociat şi vor să cumpere o mașină specială de reciclat în valoare de 60.000 de dolari. Aceasta ar urma să fie amplasată la Oradea.

”Vom colecta și vom recicla pentru dânșii, chiar dacă nu este obligația noastră și totodată le aducem aminte că nu au niciun temei legal pentru interzicerea coroanelor în cimitire”, a declarat Rolland Haidu, administratorul unei firme din domeniu.

ADVERTISEMENT

”Noi cu Oradea am semnat un protocol, dar ne dorim să semnăm cu toate cimitirele din țară care ne vor cere ajutorul.

Colectarea se va face cu mașinile proprii. Le vom duce la Sighetu Maramației, vom separa plasticul de metal și mai departe la topitorie”, a adăugat Rolland Haidu.

ADVERTISEMENT

Directiva europeană privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a intrat în vigoare pe data de 3 iulie 2021.

La mijlocul săptămânii, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a transmis un mesaj pe pagina de facebook. Acesta a explicat că draftul actului normativ privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului va fi aprobat în curând de Guvern.

”Guvernul va aproba, în curând, actul normativ privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care are ca scop, printre altele, promovarea tranziţiei către o economie circulară. Draftul actului normativ se află în circuitul de avizare interministerială. Implementarea directivei europene Single – Use Plastics în legislaţia României necesită numeroase consfătuiri cu cei implicaţi”, a menţionat Barna Tanczos.

ADVERTISEMENT