News

Preoții nu vor mai cere bani credincioșilor pentru serviciile religioase la Suceava. Decizia lui ÎPS Calinic

23.02.2021 | 22:04
Preotii nu vor mai cere bani credinciosilor pentru serviciile religioase la Suceava Decizia lui IPS Calinic
Preoții nu vor mai cere bani credincioșilor pentru serviciile religioase la Suceava. Decizia lui ÎPS Calinic. Sursa foto: basilica.ro
ADVERTISEMENT

ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, le-a cerut tuturor preoților să nu mai ceară bani credincioșilor pentru serviciile religioase.

Încă din luna august a anului trecut, înaltul prelat le-a trimis tuturor preoților suceveni o circulară privind interzicerea impunerii taxelor pentru serviciile religioase.

ADVERTISEMENT

Acum, într-o discuție cu un enoriaș, Arhiepiscopul a reiterat această măsură și a spus că circulara face referire la contribuțiile benevole ale credincioșilor şi taxele din parohii.

ÎPS Calinic le-a cerut preoților să nu mai ceară bani pentru serviciile religioase în Suceava

ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, le-a trimis tuturor preoților suceveni, încă de anul trecut, de pe 14 august 2020, o circulară privind interzicerea impunerii taxelor pentru serviciile religioase.

ADVERTISEMENT

”În fapt, întărea Hotărârea Sfântului Sinod nr. 12.183 din 18 decembrie 2017, hotărâre care face referire la contribuţiile benevole ale credincioşilor şi taxele din parohii”, spune ÎPS Calinic, potrivit ZiarDeSuceava.

În acest mesaj, înaltul prelat îi răspunde unui credincios care l-a întrebat dacă ”s-a dat vreo circulară adresată tuturor preoților din eparhie privind interzicerea impunerii taxelor pentru serviciile religioase? (cât și gratuitate oferită pentru cei săraci)”.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de alte fețe bisericești, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, se arată deschis comunicării cu cetățenii răspunzându-le la întrebări și la înștiințările cu privire la unele probleme.

În acest sens, pentru a ușura această comunicare, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților publică zilnic mesaje între oameni și ÎPS Calinic pe site-ul eparhiei la rubrica ”Răspunsul ierarhului”.

ADVERTISEMENT

ÎPS Calinic, Arhiepiscopul care vrea să aducă un aer nou în Biserică

Încă din primele sale zile ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic a arătat faptul că vrea să aducă un aer nou în biserică. Imediat ce a fost întronizat, ÎPS Calinic a venit cu cerințe preoților suceveni.

Ierarhul le-a amintit slujitorilor bisericii că nu au voie să facă trafic de țigări și nici de lemn, că nu au voie să consume băuturi alcoolice în interiorul lăcașelor de cult și mai nou le-a adus aminte că nu există taxă pentru înmormântare.

Date fiind aceste decizii, ÎPS Calinic a ajuns să primească fel și fel de acuzații din partea credincioșilor și din partea preoților și călugărilor care se simt arătați cu degetul știind că încalcă cu bună știință aceste reguli, scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: