News

Preotul Calistrat, care a lovit o enoriașă, slujește din nou. ”Această pedeapsă i-a afectat și pe credincioși”

Preotul Calistrat Chifan și-a redobândit dreptul de a sluji, după ce Mitropolia Moldovei și Bucovinei a considerat că și-a ispășit pedeapsa.
29.12.2022 | 08:30
Preotul Calistrat care a lovit o enoriasa slujeste din nou Aceasta pedeapsa ia afectat si pe credinciosi
Preotul Calistrat a fost oprit de la slujire până pe 23 decembrie Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Calistrat Chifan a slujit de Crăciun în fața credincioșilor, iar imagini de la slujbă au fost publicate pe rețelele de socializare și pe YouTube.

Preotul Calistrat, care a lovit o enoriașă, slujește din nou

Potrivit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cercetarea în cazul preotului Calistrat Chifan este finalizată încă de pe 23 noiembrie, iar acesta și-a ispășit pedeapsa, fiind oprit de la slujire până pe 23 decembrie.

ADVERTISEMENT

„Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetărilor, care s-au încheiat pe 23 noiembrie.

Atunci s-a luat decizia de a fi oprit pentru încă o perioadă de 30 de zile de la slujirea celor sfinte. Poate spuneți că e o pedeapsă prea blândă, însă pentru un preot este un lucru foarte dureros să nu poată sluji.

ADVERTISEMENT

Mai mult, această pedeapsă i-a afectat și pe credincioșii care au continuat să vină la Mănăstirea Vlădiceni, dar nu s-au mai putut spovedi, cum făceau de obicei, la părintele Calistrat”, a declarat pentru Libertatea Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

Totuși, femeia agrestă a depus plângere în fața polițiștilor, iar ancheta penală este în desfășurare la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române a explicat că decizia pentru rezolvarea unor astfel de situații este lăsată exclusiv în seama eparhiilor regionale, în baza autonomiei pe care acestea o au. Așa încât, Patriarhia Română nu a putut face altceva decât să ia act de decizia Arhiepiscopiei Iașilor.

„În condițiile în care fiecare eparhie are autonomie administrativă locală, comentariul meu în cazul menționat devine irelevant.

ADVERTISEMENT

Nu la fel de irelevante pot deveni însă urmările în timp ale oricărei decizii luate de o eparhie care se confruntă cu situații și cazuri ce atrag atenția la nivel național.

Libertatea (decizională) presupune constant responsabilitatea (eparhială)”, a precizat pentru sursa citată Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.

ADVERTISEMENT