Life

Preotul Paul Negoiță a dezvăluit cum se face corect pomana. Regulile pe care credincioșii trebuie să le respecte

Popa Paul Negoiță a vorbit despre pomana pentru cei trecuți în neființă. Care sunt principiile pe care trebuie să le știe creștinii ortodocși.
27.01.2023 | 14:42
Preotul Paul Negoita a dezvaluit cum se face corect pomana Regulile pe care credinciosii trebuie sa le respecte
Popa Paul Negoiță a vorbit despre pomana pentru cei trecuți în neființă. Care sunt principiile pe care trebuie să le știe creștinii ortodocși. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Unul dintre cei mai apreciați și mai cunoscuți preoți din Buzău a dezvăluit cum se face corect pomana. Regulile pe care credincioșii trebuie să le respecte în zilele în care sunt amintiți toți cei care au trecut la Ceruri.

Popa Paul Negoiță a vorbit despre pomana pentru cei trecuți în neființă. Care sunt principiile pe care trebuie să le știe creștinii ortodocși

Paul Iulius Negoiță a discutat pe larg despre pomenile pe care le fac credincioșii în memoria persoanelor dragi trecute în neființă. Figura bisericească, care în trecut a fost preot la Biserica Sfântul Apostol Andrei, a spus care sunt principiile pe care trebuie să le știe creștinii ortodocși.

ADVERTISEMENT

Popa este de părere că oamenii nu trebuie să se gândească la cantitatea de mâncare pe care o oferă de pomană, ci mai degrabă la întâlnirile spirituale pe care le au cu cei decedați.

„Morții nu mănâncă, însă eu am scotocit firesc prin pachetele primite la diverse momente ceremoniale și nu cred că sunt singurul. Pe de altă parte și dacă ar mânca morții, ar mânca… foarte puțin.

ADVERTISEMENT

E minunat gestul de reface masa comuniunii cu cei plecați. Fizic ei nu sunt, dar spiritual îi simți. Chiar dacă uneori tristețea e înlocuită cu ceva mai multă veselie, pomenirea celui ce nu stă la masă are loc.

Istorii, clipe, amintiri, povești. Toate au alt rost atunci când sunt spuse într-un cadru rânduit. Nu, în niciun caz aceste întâlniri sau daruri nu sunt date să îndestuleze pe cineva,sau pentru că cineva ar economisi un prânz acasă.

ADVERTISEMENT

Sunt clipe ale unor întâlniri spirituale, care se sting ușor, după un ritm aproape natural. Totuși, așa cum spuneam mai sus… dacă ar mânca cei ce nu mai sunt pe aici cu noi, ar mânca foarte puțin.

Deci, fără fast, fără zgomot, fără cantități, fără reguli numerice și cantitative, care să înglodeze. Puțin, cu suflet și e destul!”, a scris preotul Paul Iulius Negoiță pe blogul personal paulnegoita.ro.

ADVERTISEMENT

Când nu se fac pomeni în anul 2023

În calendarul ortodox există anumite zile în care credincioșii nu pot realiza parastase pentru sufletele celor adormiţi. Biserica Ortodoxă Română ne transmite că acest obicei nu se săvârșește în nicio duminică de peste an.

De asemenea, creștinii ortodocși știu că în perioada cuprinsă între Crăciun și Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie) nu au loc pomeni. În plus, nu se fac parastase de la lăsatul secului de carne până la sâmbăta întâi din Postul Mare și nici în sâmbătă Floriilor până în Duminica Tomei (11 aprilie – 23 aprilie).

Totodată, cei trecuți în neființă nu sunt pomeniți la Praznicele împărăteşti de peste an, pe 6 august, de  Schimbarea la Faţă și nici pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului.

ADVERTISEMENT
Tags: