News

A murit preotul Sorin Grecu, cel care a demolat statuia lui Lenin din Piața Presei Libere

A murit preotul Sorin Grecu, cel care a demolat statuia lui Lenin din Piața Presei Libere, în primăvara lui 1990. Anunțul a fost făcut de Ambasada României din Marea Britanie.
08.01.2022 | 19:28
A murit preotul Sorin Grecu cel care a demolat statuia lui Lenin din Piata Presei Libere
A murit preotul Sorin Grecu. A demolat statuia lui Lenin din Piața Presei Libere, în 1990. Sursa foto: Facebook. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Preotul Sorin Grecu, recunoscut după ce a făcut greva foamei pentru demolarea statuii lui Lenin din Piaţa Presei Libere, a murit.

Anunțul a fost făcut în mediul online de către reprezentanții Ambasadei României din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Regretatul preot Sorin Grecu a fost parohul Bisericii Ortodoxe Sfântul Apostol Pavel şi a Tuturor Sfinţilor Români din East Ham.

Preotul Sorin Grecu a murit

Preotul Sorin Grecu s-a stins din viață, conform anunțului făcut de Ambasada României de la Londra pe Facebook. Este cel care a făcut greva foamei pentru demolarea statuii lui Lenin din Piața Presei Libere.

ADVERTISEMENT

Părintele s-a născut în România, la Câmpulung. În urmă cu 29 de ani, acesta a înființat o parohie ortodoxă la Londra. Parohia a funcționat la Ilford pentru doi ani, apoi în Chelsea până în martie 1997, într-o clădire din British Red Cross.

Între anii 1997 și 2012, slujbele au fost săvârșite împreună cu preoți din biserica greacă din Est Ham, scrie news.ro. Din 15 noiembrie și până în prezent, Sfintele Slujbe sunt ținute în limba română în fiecare duminică.

ADVERTISEMENT

„Părintele Sorin Paul Grecu, parohul bisericii ortodoxe Sfântul Apostol Pavel şi a Tuturor Sfinţilor Români din East Ham, a plecat în Veşnicie.

Ultima amintire care ne leagă este participarea sa, în toamna anului trecut, la ceremonia de dezvelire a bustului Regelui Mihai la Londra, când a oficiat, împreuna cu Părintele Constantin Popescu, o slujbă de pomenire.”, este mesajul postat de pagina de Facebook a Ambasadei României de la Londra.

ADVERTISEMENT

Sorin Grecu a cerut Primăriei Capitalei, în 1990, să demoleze statuia lui Vladimir Ilici Lenin din Piața Presei Libere. Răspunsul pe care l-a primit atunci a fost unul negativ.

Susținut de câțiva studenți, preotul a intrat în greva foamei. Împreună cu Gheorghe Gavrilescu, macaragiul de la Tractorul Braşov, a reușit să dea jos statuia.

Gavrilescu l-a ajutat pe preotul Sorin Grecu să demoleze statuia din propria inițiativă. Acesta a adus un utilaj, iar timp de trei zile el și preotul au muncit să doboare statuia.

Părintele Sorin Grecu nu a simțit că, după Revoluția din 1989, capitolul comunist s-a încheiat în România. Acesta a cerut azil politic în Marea Britanie și l-a obținut în 1992, iar până în 2003 nu i-a fost permis să revină în țară.

În mai 2016, preotul a fost prezent la inaugurarea monumentului „Aripi”, închinat Mişcării de Rezistenţă Anticomunistă. Monumentul a fost ridicat pe locul statuii demolate în 1990.

ADVERTISEMENT