Life

Preparatele interzise copiilor, în special de Paște! Rețeta unei mese rapide și sănătoase pentru invitații neanunțați

Specialistul FANATIK ne explică preparatele interzice copiilor, mai ales de Paște. Învățăm, de asemenea, cum să gătim o masă gustoasă și rapidă atunci când avem invitați inopinați.
17.04.2025 | 16:30
Preparatele interzise copiilor in special de Paste Reteta unei mese rapide si sanatoase pentru invitatii neanuntati
Preparatele interzise copiilor, în special de Paște! Sursa foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Preparatele interzise copiilor în perioada aceasta de Paște sunt enumerate și explicate de către specialistul FANATIK, Cristian Mărgărit. Nutriționistul ne-a oferit și o listă cu felurile de mâncare pe care le putem consuma, fără măsură.

Preparatele interzise copiilor, mai ales la masa de Paște!

Mai sunt doar câteva zile până când creștin-ortodoxii vor sărbători Învierea Domnului. Gospodinele, deși sunt în post, pregătesc preparate alese pentru masa de Paște. Cozonaci, ouă roșii, drob, miel la cuptor sunt doar câteva dintre preparatele tradiționale care se servesc în aceste zile.

ADVERTISEMENT

Ceea ce puțini au în vedere este faptul că, toate consumate la o masă devin bombe calorice care duc atât la supraaglomerarea organismului, cât și la îngrășare.

Cristian Mărgărit, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din România, ne punctează ce trebuie să evităm când vine vorba de preparatele de pe masa de Paște.

ADVERTISEMENT

„Bombele calorice sunt, în primul rând, caloriile ”goale”: sucurile cu zahăr, băuturile de slabă calitate, dulciurile ”industriale”, pâinea în exces. Dintre alimentele tradiționale avem cozonacul și pasca. Ele conțin cel mai mult zahăr și grăsimi.

Ouăle fierte se digeră greu, deci nu putem mânca suficient de multe încât să devină bombe calorice. Friptura de miel, chiar dacă are și grăsime, este în principal sursă de proteine, care ajută la controlul apetitului.”, a spus Cristian Mărgărit, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Felurile de mâncare pe care le putem consuma, fără măsură

Specialistul enumeră, de asemenea, și preparatele pe care le putem servi, fără măsură. Acesta susține că salatele și legumele lângă preparatele tradiționale, pot fi de ajutor, moderând din cele interzise în exces.

ADVERTISEMENT

„Putem mânca salate și legume lângă preparatele tradiționale, acestea ne vor ajuta să mâncăm mai puține calorii, zahăr, grăsimi. Preparatele tradiționale sunt, prin definiție, dense nutritiv, aduc un aport caloric mare. Pentru asta au fost prețuite de-a lungul timpului de către oamenii care aveau muncă fizică intensă.

Cel mai util truc este acela de a elimina sau a reduce la minim celelalte alimente. Nu mai are rost să mâncăm și mâncarea obișnuită dacă avem cozonaci, pască, ouă roșii, friptură sau ciorbă de miel, drob.”, a explicat nutriționistul.

Ce le putem da copiilor din preparatele tradiționale consumate de Paște?

Cum era și firesc, la mesele bogate de Paște îi avem și pe cei mici, la alimentația cărora trebuie să fim foarte atenți. De aceea, Cristian Mărgărit ne învață ce le putem da și în ce cantități, evitând astfel vizitele la camera de gardă.

„Copiii pot mânca din toate, dar în cantități mici, stând la masă și mestecând bine. Ouăle, drobul și chiar pasca au nutrienți foarte utili pentru creșterea și dezvoltarea lor. Ca și pentru adulți, trebuie să limităm dulcurile, ciocolata, sucurile cu zahăr și alte alimente ultra-procesate și nesănătoase.”, a punctat acesta.

Și, cum adesea, de sărbători ne calcă pragul casei foarte multe persoane dragi, unele anunțate, altele inopinate. În situația în care nu suntem pregătiți, specialistul ne oferă câteva rețete sănătoase de gătit ușor și rapid.

„Când am musafiri neanunțati mă îndrept spre o mâncare de năut, cu multe legume. Se face foarte simplu și pot da un gust deosebit folosind condimente orientale. Este foarte sățioasă, caldă, aromată, vor fi plăcut surprinși.

Trebuie să am oricând în casă salate gata spălate și tăiate, conserve de ton și porumb la borcan, orez, mălai, ouă. Pot improviza foarte multe variante de mese gustoase și sănătoase. Nu mă îndrept către paste, pentru că au o valoare nutritivă redusă.”, a dezvăluit Cristian Mărgărit.

Rezumatul meniului ”ideal”

În încheire, Cristian Mărgărit ne-a făcut un meniu sățios, gustos și sănătos, în care ne-a dat ”voie” la trei mese și chiar, la desert.

„Dimineața: ouă și drob sau pască. Merge și o felie de cozonac, doar dacă nu avem pâine.

Prânz: ciorbă, friptură de miel.

Desert sau gustare: pască, cozonac.

Seara: din toate câte puțin, în funcție de situație, eventual o ciorbă, o friptură cu o salată lângă.”, a enumerat nutriționistul.