Mesele festivalului din Oradea au fost împodobite cu preparate românești care mai de care mai spectaculoase. De la sarmale în dovleac, până la toroșul cu varză și carne, jurații au fost de-a dreptul cuceriți.
Oradea a fost gazda unui festival culinar care a adus împreună bucătari îndrăzneți și rețete surprinzătoare. Juriul a fost impresionat de curajul participanților de a reinventa preparatele tradiționale într-un mod creativ și neașteptat.
Vedeta evenimentului a fost, fără îndoială, carnea de porc preparată în fel și chip. De la mușchi umplut cu usturoi și ardei până la cefe prăjite pe disc, fiecare bucătar și-a pus amprenta personală pe rețetele prezentate.
Unul din bucătari a pregătit “toroșul” într-un mod diferit, gătind varza și carnea separat, plus un ingredient secret care a stârnit curiozitatea juraților.
„Sunt niște preparate pe care nu le facem noi, în ziua de astăzi. Este păcat, pentru că se pierde identitatea lor”, a transmis Chef Nina Rus, membru al juriului, potrivit stirileprotv.ro.
Liceele tehnologice din zonă și-au trimis și ele reprezentanții la festival, care au preparat tot felul de bunătățuri.
„Au venit echipele, spunem noi, din care face parte cel puțin un profesionist. Avem trei licee tehnologice, deja, care au specializarea „bucătar” și care arată extraordinar”, declară Nicolae Pop, organizatorul festivalului D’ale porcului.
Una dintre echipe a venit cu o reinterpretare creativă a sarmalelor. Au fost învelite în foi de viță murată, servite într-un dovleac plăcintar și acompaniate de ciolan afumat. Combinația a atras privirile tuturor vizitatorilor, dar și laudele juriului.
„Am pregătit un preparat special: am pregătit sărmăluțe în foi de viță murată, în dovleac plăcintar și cu ciolan afumat”, a declarat cu mândrie Patricia Gavriș-Bala, profesor la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea.
Pentru iubitorii de băuturi tradiționale, producătorii locali au pregătit o selecție impresionantă de pălinci din prune, caise, pere, gutui și cireșe, toate din recolta anului 2017.
Plăcintele pe lespede au fost și ele la mare căutare. Preparate după rețete vechi, de la bunici, acestea au fost făcute fără ulei și umplute cu diverse ingrediente: brânză, mărar, cartofi, șuncă și varză murată.
Vizitatorii au venit din toate colțurile țării pentru a gusta din bunătățile pregătite la festival. Un participant venit tocmai din Constanța a declarat încântat că plăcinta gustată la Oradea a fost “ceva de vis”.
„N-am știut ce să alegem, până la urmă ne-am hotărât, e bun, mâncăm”, a mai spus un bărbat, entuziasmat de festival.
La final, majoritatea oaspeților au plecat cu sacoșele pline de preparate tradiționale, dovadă că festivalul și-a atins scopul de a promova și păstra vie bucătăria autentică românească.