Preparatul adorat de români, dar care din păcate face rău la inimă este extrem de popular. Îl găsești în orice colț al globului, făcut în diferite moduri. Adevărul este însă că atunci când este consumat des, pot apărea problemele.
Când vine vorba de alimentație, avem de unde alege. Cine își dorește un stil de viață echilibrat îl poate avea și poate opta pentru fructe, legume, nuci, carne, lactate și nu numai. Există însă și unele preparate ceva mai complexe.
Sarmalele, ardeii umpluți, ciolanul cu fasole ori produsele de panificație sunt doar o parte dintre alimentele adorate de români și nu numai. Totuși, nu chiar tot ceea ce este delicios este și sănătos.
Preparatul care face rău la inimă este chiar pizza congelată. Poate o consumi și tu des, ori ești îndrăgostit de gustul ei. Adevărul e că pizza nu poate fi comparată cu nimic altceva, însă trebuie să știm mai multe detalii despre ea.
Pizza pe care o faci acasă poate fi într-adevăr sănătoasă. Pe de altă parte, pizza congelată îți poate afecta organismul. Acesta conține o mulțime de brânzeturi, dar și carne procesată din plin, iar aceste două ingrediente sunt bogate în sodiu.
La rândul lor, alte ingrediente din pizza delicioase precum pepperoni, ori cârnații sunt bogați în sodiu și conțin grăsimi. Iar acestea pot afecta colesterolul rău din organismul nostru.
„Un aliment de bază în multe gospodării, pizzele congelate sunt adesea încărcate cu brânză și carne procesată, ceea ce le face incredibil de bogate în sodiu. În plus, multe mărci populare au o crustă groasă care adaugă la conținutul general de sodiu.
Grăsimile saturate din brânză și garniturile procesate, cum ar fi pepperoni sau cârnați, sunt un factor important al colesterolului LDL (rău), care se acumulează sub formă de plăci de-a lungul pereților arterelor”, a spus nutriționistul dr. Bhaskar Semitha.
De ce face însă pizza congelată rău la inimă? Dat fiind faptul că e bogată în sodiu, tensiunea arterială va crește după consum. Menționăm faptul că dietele bogate în sodiu prezintă oricum un factor de risc important în bolile de inimă ori artere înfundate.
Astfel, există o presiune pe sistemul cardiovascular, iar riscul de atac de cord accidente vasculare cerebrale crește și el. Pentru a ne bucura în continuare de pizza, dar fără să avem probleme, o alegere mai sănătoasă este pizza făcută în casă pe o crustă din cereale integrale.
Deasupra pot fi adăugate fie legume proaspete, în special legume verzi, dar și carne proaspătă. Totodată, se mai poate pune și un strop de brânză cu un conținut scăzut de grăsimi pentru textura dorită.