Life

Preparatul care hrănea cândva țăranii români a ajuns acum în restaurantele de lux. Este unul din cele mai scumpe delicii culinare din meniu

Preparatul banal pentru țăranii de acum 100 de ani costă azi o avere în restaurantele de lux. Era un aliment de bază în sezonul cad.
16.12.2024 | 19:37
Preparatul care hranea candva taranii romani a ajuns acum in restaurantele de lux Este unul din cele mai scumpe delicii culinare din meniu
Preparatul care hrănea țăranii români a ajuns în restaurantele de lux. Foto: descopera.ro
ADVERTISEMENT

O delicatesă care astăzi costă o avere în restaurantele de lux era cândva mâncarea obișnuită a țăranilor români săraci. Preparatul era considerat mâncare de post și apărea adesea pe mesele sătenilor în sezonul cald.

Cum a ajuns preparatul de bază a țăranilor români să coste o avere în restaurante

Puțini știu că melcii și scoicile, aceste delicatese scumpe din meniurile restaurantelor de lux, erau cândva mâncarea de bază a țăranilor români. Îi culegeau primăvara după ploaie și îi pregăteau în fel și chip.

ADVERTISEMENT

În 1901, dr. I. Felix a scris cartea “Povețe despre hrana țăranilor” în care ne arată exact cum mâncau străbunicii noștri. Deși erau vremuri grele și posibilități puține, ei reușeau să se organizeze foarte bine cu mâncarea. Aveau grijă să le fie îndeajuns astfel încât să aibă forță să muncească a doua zi.

Principiul de alimentație al țăranilor în urmă cu 100 de ani era simplu: “Omul, ca și vitele, trebuie să mănânce și să bea ca să poată trăi și munci”, scrie Historia, potrivit click.ro.

ADVERTISEMENT

Și totuși, în meniul lor zilnic se găseau lucruri care astăzi sunt considerate delicatese și costă o avere în restaurantele din toată lumea.

Melcii și scoicile erau o mâncare obișnuită pentru țăranii români

Pentru că postul era respectat cu sfințenie, melcii și scoicile erau considerate o opțiune bună în aceea perioadă. Făceau parte din meniul lor obișnuit în sezonul de vară.

ADVERTISEMENT

„Cobelcii, colbecii, melcii se mânâncă fierţi ori fripţi. Ei ies primăvara după o ploiţă; se culeg şi se fierb. Carnea lor fiartă se mânâncă cu mujdei, lepădîndu-se partea verde. Unii săteni, după ce-i fierb, îi pun pe ţiglă şi-i frig, mâncându-i cu mujdei”, spune Mihai Vulpescu, citat de Historia, potrivit click.ro.

Prepararea melcilor nu era ceva complicat. Îi fierbeau sau îi frigeau, apoi și îi mâncau cu mujdei. În unele zone îi tocau și îi amestecau cu orez sau îi ungeau cu untdelemn. Scoicile le fierbeau și le mâncau cu mujdei, le frigeau pe cărbuni sau făceau din ele saramură.

ADVERTISEMENT

Mămăliga era nelipsită de pe masă, indiferent că era dimineață sau seară. O combinau cu orice aveau la îndemână, de la brânză până la magiun de prune.

Din cauza sărăciei, țăranii erau mai mult vegetarieni fără să vrea. Mâncau carne rar, doar când aveau ocazia, deși știau că e mai hrănitoare decât legumele.

Carnea de porc era considerată o adevărată sărbătoare și apărea rar pe masa țăranilor, fiind mai degrabă “mâncarea bogaților”.

„Carnea vitelor, păsările, ouăle,laptele, brânza, peştele sunt mult mai hrănitoare decât legumele; oamenii care se hrănesc cu carne, ouă, lapte sau peşte au mai multă putere, lucrează mai bine, sunt de obşte mai sănătoşi”, scrie medicul despre alimentaţia ţăranilor, conform sursei.

Potrivit documentului scris de profesorul de igienă de la Facultatea de Medicină din Bucureşti, țăranii români aveau un program al meselor bine stabilit.

Vara mâncau de trei ori pe zi, iar iarna doar de două ori, când trebuiau să se descurce cu ce strânseseră peste vară. Mai mult erau interesanți ca cei mici să mănânce mai des. Copiii primeau patru sau chiar cinci mese pe zi.

ADVERTISEMENT
Alina lui Victor Becali a încălcat regula machedonilor, iar tatăl său a recunoscut:...
Alina lui Victor Becali a încălcat regula machedonilor, iar tatăl său a recunoscut: „Așa a fost să fie”. Ce obicei aromân nu a respectat unica moștenitoare a impresarului
Scandal în lumea mondenă! Vedeta de la Antena 1 SE DESPARTE de tatăl...
Scandal în lumea mondenă! Vedeta de la Antena 1 SE DESPARTE de tatăl copiilor ei, după 20 de ani de relație! 'Simt că e sfârșitul lumii'
Sfatul lui Iancu Guda despre cât ne putem împrumuta în funcţie de ce...
Sfatul lui Iancu Guda despre cât ne putem împrumuta în funcţie de ce salariu avem
Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul...
Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul său de la stat ca persoană cu handicap. „Îmi cer scuze că exist!”
Încă o înșelăciune pe WhatsApp. Hackerii atacă într-un mod nemaiîntâlnit
Încă o înșelăciune pe WhatsApp. Hackerii atacă într-un mod nemaiîntâlnit
Adriana Bahmuţeanu, anunţ neaşteptat despre relaţia cu George Restivan după scandalul privind custodia...
Adriana Bahmuţeanu, anunţ neaşteptat despre relaţia cu George Restivan după scandalul privind custodia copiilor: Ne-au separat kilometri, a fost distanţa!
Mândria lui Ceaușescu, lăsată în paragină și demolată. O fabrică importantă din comunism,...
Mândria lui Ceaușescu, lăsată în paragină și demolată. O fabrică importantă din comunism, transformată în complex comercial
DISPAR CARDURILE bancare. Cu ce vom PLĂTI în MAGAZINE
DISPAR CARDURILE bancare. Cu ce vom PLĂTI în MAGAZINE
Divorț șocant în showbiz. Vedeta de la Neața cu Răzvan și Dani s-a...
Divorț șocant în showbiz. Vedeta de la Neața cu Răzvan și Dani s-a separat de tatăl copiilor ei. A început o luptă legală acerbă
AEP a virat 22 de milioane de lei partidelor. SOS și POT, mufate...
AEP a virat 22 de milioane de lei partidelor. SOS și POT, mufate la fondurile publice. AUR ia mai mult ca PNL
Cine a fost marea iubire a Maiei Morgenstern. Au trăit o poveste de...
Cine a fost marea iubire a Maiei Morgenstern. Au trăit o poveste de dragoste ca-n basme: „Ne-a fost sete unul de altul”