Sărbătorile vin cu mese îmbelșugate, dar și cu teama de kilogramele în plus. În timp ce majoritatea oamenilor aleg cartofii prăjiți sau piureul ca garnitură, există o alternativă delicioasă și mult mai sănătoasă.
Cine spune că o masă festivă trebuie să vină neapărat cu kilograme în plus? Există alternative sănătoase și gustoase care fac senzație de Revelion, precum dovleceii la cuptor sau pe grătar. Cum se prepară?
Mai ales de sărbători, când masa e plină cu friptură de porc suculentă și cârnăciori aromați, cartofii par alegerea perfectă pentru garnitură. Însă această combinație, deși foarte gustoasă, poate aduce rapid kilograme nedorite
De exemplu, o porție de 100 de grame de cartofi prăjiți are nu mai puțin de 320 de calorii. Dacă mai adaugi și restul preparatelor, întreaga masă de sărbători poate deveni o adevărată bombă calorică.
Pentru cei care își doresc o opțiune mai sănătoasă, specialiștii în nutriție recomandă dovleceii la cuptor sau pe grătar.
Tăiați în fâșii de aproximativ 2 centimetri și copți la cuptor cu condimente simple precum sare, boia dulce și rozmarin, devin o garnitură deosebită pentru Revelion, scrie libertateapentrufemei.ro. Se pot combina perfect cu alte legume la cuptor precum morcovi și păstârnac.
Morcovii sau țelina la cuptor sunt alte legume care pot înlocui lejer cartofii prăjiți. Aceștia nu îngrașă dar sunt foarte sățioși. Se curăță de coajă, se stropesc cu puțin ulei, supă de legume și zeamă de lămâie, se condimentează cu sare, piper și rozmarin, apoi se bagă la cuptor până capătă o culoare aurie apetisantă.
Pentru cei care vor ceva mai special, fasolea păstăi poate fi o alegere excelentă. Fasolea păstăi congelată se fierbe 15-20 de minute până devine crocantă. Apoi se scoate pe o tavă și se condimentează după gust. Se gratinează puțin la cuptor cu parmezan ras și pesmet. Arată ideal lângă carnea de porc și poate fi servită cu maioneză, iaurt sau mujdei.
Pentru iubitorii de piure, cel din conopidă este fin și apetisant. Începe prin spălarea atentă a conopidei și împărțirea ei în buchețele de mărime medie. Așază bucățile într-o tavă de sticlă termorezistentă și adaugă câteva linguri de supă de pui sau de legume. Presară peste ele sare, boia și cimbru, și lasă conopida la cuptor până când devine moale.
Pentru a obține textura perfectă de piure, pasează conopida coaptă și adaugă treptat lapte cald, amestecând continuu până obții consistența dorită.