În zilele de azi, în meniurile restaurantelor de lux se regăsește un preparat care nu le este deloc străin românilor. Cândva, țăranii din România puneau așa ceva pe masă în fiecare zi.
De-a lungului timpului, gusturile culinare au trecut prin mai multe transformări. Gătitul este o artă, iar unele preparate sunt o adevărată bucurie în farfurie.
În ultima vreme, este la modă ca preparatele tradiționale să fie reinventate. Chiar dacă se prepară la fel, acestea sunt combinate cu fel de fel de gusturi și texturi pentru a obține un rezultat uimitor.
Așa se face că, în meniurile unor restaurante de lux din întreaga lume se găsește un preparat foarte popular în rândul românilor de altădată. Acum, este considerat o adevărat delicatesă făcută special pentru cei cu gusturi fine, însă, în trecut, era un aliment de bază pentru țăranii români.
Din cauză că erau săraci, țăranii români au fost mereu nevoiți să își adapteze alimentația în funcție de preferințe. Carnea de porc era un lux pentru mulți. De obicei, o consumau bărbații care munceau din greu pe câmp.
Pentru că nu aveau carne de porc la discreți, dar simțeau nevoie unor produse de origine animală, țăranii români și-au îndreptat atenția asupra melcilor și scoicilor. În funcție de zona geografică, melcii și scoicile se preparau diferit.
Potrivit historia.ro, melcii și scoicile erau mâncate cu precădere în sezonul de vară. Aceștia erau fie fierți, fie prăjiți, iar pentru un plus de gust, carnea lor era consumată cu usturoi.
În alte zone, în schimb, carnea de melc sau scoicile erau consumate alături de orez, pentru a oferi sațietate o perioadă mai lungă de timp. Uneori, melcii și scoicile erau consumate și simple, doar cu untdelemn. Gospodinele mai pricepute alegeau să facă saramură din aceste delicatese.
Nu doar scoicile și melcii pe care îi mâncau țăranii au ajuns în meniurile restaurantelor cu pretenții. Mămăliga, căci despre ea este vorba, a ajuns și ea un preparat de lux în meniurile multor localuri alese. Românii sunt familiarizați cu ea, având în vedere că, în urmă cu mai bine de un secol, aceasta nu lipsea de pe mesele țăranilor.
Ani la rând, mămăliga a fost un preparat de bază în alimentația românilor. Aceasta era servită atât la prânz sau cină, cât și pe câmp, la muncile agricole. Românii și-au dat imediat seama cât de bună este mămăliga, așa că au combinat-o cu fel de fel de alimente de-a lungul timpului.