Slovacia – România e meciul care le poate califica pe cele două naționale în optimile Euro 2024. O posibilă remiză a stârnit deja numeroase discuții, iar corectitudinea partidei este pusă sub semnul întrebării.
Slovacia – România e programat miercuri, 26 iunie, de la ora 19:00, iar în mai multe țări din Europa se vorbește de un posibil blat. Cu o zi înaintea partidei, jurnaliștii de la Walfoot au publicat un articol intitulat „’Dracii Roșii’, victimele unui ‘meci al rușinii’, exact ca în ’82, sau ca la Westerlo – Genk?”.
„În paralel cu Ucraina – Belgia, va trebui să avem un ochi și pe Slovacia – România, care are loc concomitent. Să nu vă surprindă dacă nu va ploua cu goluri…
România și Slovacia se califică automat dacă fac egal. Nu e nevoie să îi întrebăm pe jucătorii sau antrenorii celor două naționale. Niciunul nu va admite că asta e în mintea lor. Dacă nu de la început, măcar pe parcursul meciului.
Desigur, trebuie să avem grijă și să nu credem că slovacii și românii ne vor oferi un spectacol demn de Germania de Vest – Austria, din 1982. Un „meci al rușinii” în care gazdele au bătut cu 1-0, rezultat care a asigurat calificarea ambelor echipe.
Dar nu trebuie să excludem nici alt exemplu, chiar mai apropiat de noi. E vorba de Westerlo – Genk, când ambele echipe au înțeles că un 1-1 e potrivit pentru toată lumea…”, se arată într-un fragment din articol.
Naționala pregătită de Edi Iordănescu va juca în optimi la Euro 2024 dacă nu pierde cu Slovacia în ultima etapă din Grupa E. În cazul unui rezultat de egalitate, „tricolorii” ar avea 4 puncte și astfel ar prinde cel puțin locul 3, indiferent de ce se întâmplă în Belgia – Ucraina. România are avantajul meciului direct în caz de egaliate de puncte cu vecinii noștri.
Cele 4 puncte și golaverajul pozitiv din acest moment, +1, fac ca României să îi fie imposibil să nu fie una dintre cele patru ocupante de loc 3 care merg în optimile de finală. Dacă pierd cu Slovacia, „tricolorii” se califică în optimi numai dacă Belgia câștigă cu Ucraina, iar în restul grupelor sunt cel puțin două formații clasate pe poziția a 3-a care să aibă fie mai puțin de 3 puncte, fie tot 3 puncte, dar golaveraj mai slab decât al nostru.
Evident, în acest ultim scenariu, este important și la ce diferență de scor ar pierde România în fața Slovaciei. Reprezentativa noastră a ieșit o singură dată din grupe la un Campionat European, în 2000, când s-a oprit în sferturi după eșecul cu Italia, scor 0-2.