News

Presa din Austria critică guvernul pentru că se opune acceptării României în Schengen: “Viena umileşte Bucureştiul”

Guvernul de la Viena, criticat din cauză că refuză să primească România în Schengen. "Austria caută un ţap ispăşitor, dar un veto nu ajută pe nimeni"
07.12.2022 | 11:18
Presa din Austria critica guvernul pentru ca se opune acceptarii Romaniei in Schengen Viena umileste Bucurestiul
Austria, criticată în presă pentru atitudinea anti-românească vizavi de Schengen Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Presa din Austria îi contrazice pe cancelarul Karl Nehammer şi ministrul de Interne, Gerhard Karner, care se opun admiterii României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen invocând probleme legate de gestionarea crizei migranţilor şi consideră că un veto împotriva extinderii spaţiului comunitar de liber schimb nu ajută pe nimeni.

Kurier acuză că Austria aplică standarde duble

Ziarul “Kurier” consideră că Executivul de la Viena caută un ţap ispăşilor şi îşi exprimă surprinderea cu privire la atitudinea fermă în această chestiune, în condiţiile în care Austria nu este recunoscută drept o ţară care “să se plimbe” pe la Bruxelles cu ameninţări de veto.

ADVERTISEMENT

“Există un reproş care îi poate fi făcut minitrului de Interne, Karner, cancelarului Karl Nehammer şi chiar partenerilor lor de coaliţie, Verzilor, care susţin decizia cu o opoziţie surprinzător de mică: aici se aplică standarde duble. Pentru că guvernul respinge admiterea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, dar vrea să dea undă verde Croaţiei.

Nu e de mirare. Croaţia e una dintre destinaţiile de vacanţă preferate de austrieci. Iar dacă cei care tânjesc după Marea Adriatică nu mai trebuie să aştepte ore întregi la graniţa sloveno-croată, inima turiştilor austrieci va fi fericită”, scrie jurnalista Ingrid Steiner-Gashi, în publicaţia amintită, citată de News.ro.

ADVERTISEMENT

Se aminteşte totodată că guvernul austriac închide ochii în faţa migraţiei când vine vorba de Croaţia, subliniindu-se că 40% din toate cele 75.000 de cereri de azil depuse în Austria în acest an au provenit de la migranţi care au aterizat în Serbia. Din această ţară există doar două rute spre Austria: prin Ungaria, ţară din spaţiul Schengen, unde se pare că migranţii sunt lăsaţi să treacă cât mai repede posibil, şi prin Croaţia, ţară candidată la aderarea la Schengen.

Der Standard acuză că Austria îşi pedepseşte propriile companii din România

“Desigur, la Viena se ştie că migranţii se îndreaptă spre nord prin Croaţia şi că în Ungaria sunt lăsaţi să treacă, dar toate acestea par mai puţin importante decât să bată cu adevărat cu pumnul în masă în altă parte”, mai scrie Kurier.

ADVERTISEMENT

Autoarea articolului recunoaşte că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare şi consideră atitudinea guvernului de la Viena pur electorală.

“Austria vizează cu veto-ul său persoanele nepotrivite: Bulgaria şi România au îndeplinit toate cerinţele tehnice pentru a adera la spaţiul Schengen. De altfel, guvernul de la Viena a confirmat deja acest lucru în urmă cu un an. Faptul că acum se suceşte sugerează că doreşte să prezinte electoratului pe cineva pe care să dea vina pentru cifrele nedorite ale migraţiei. Bulgaria şi România devin astfel pioni în agitata politică austriacă, dar nu rezolvă niciuna dintre problemele de migraţie”, conchide Ingrid Steiner-Gashi.

ADVERTISEMENT

La rândul său, ziarul Der Standard scrie că prin veto-ul său faţă de aderarea la Schengen, “Viena umileşte Bucureştiul”, exprimându-şi nedumerirea de ce cancelarul Karl Nehammer ameninţă că Austria va fi singurul stat UE care va vota împotriva aderării României la reuniunea de joi.

“Austria îşi pedepseşte propriile companii din România fără niciun motiv obiectiv. Din cauza frontierei Schengen, camioanele ar fi reţinute ore în şir la vamă, iar companiile austriece ar pierde, de asemenea, o mulţime de bani. Este într-adevăr de neînţeles de ce Nehammer vrea să “pedepsească” România, dintre toate ţările, pentru faptul că atât de mulţi migranţi au venit în Austria în acest an”, se arată în Der Standard.

Ediţia în limba germană a Euronews îi citează însă pe diplomaţii care spun că o concluzie negativă la Consiliul JAI din 8 decembrie nu ar trebui să fie luată ca sigură şi că poziţiile ar putea fi schimbate înainte de votul-cheie de joi, în ciuda comentariilor oficiale. Negocierile sunt în toi şi diplomaţii europeni fac eforturi pentru a obţine un rezultat bun la votul de joi.

ADVERTISEMENT
Tags: