News

Presa europeană, uimită de eșecul lui Biden în fața lui Trump. „A avut cel mai prost moment, l-a costat dezbaterea și poate președinția”

Presa europeană, șocată de înfrângerea lui Biden în dezbaterea cu Trump. „Nu credem că cineva se aștepta la un astfel de carnagiu”
28.06.2024 | 15:34
Presa europeana uimita de esecul lui Biden in fata lui Trump A avut cel mai prost moment la costat dezbaterea si poate presedintia
Presa europeană a relatat pe larg prima dezbatere prezidențială din acest an din SUA / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La primele ore ale dimineții de vineri, presa europeană a fost uimită de prestația „aproape catastrofală” a lui Joe Biden în fața lui Donald Trump, în cadrul primei dezbateri prezidențiale americane din 2024. Sunt îngrijorări unanime cu privire la capacitățile cognitive ale președintelui octogenar al SUA, dar și acuzații împotriva lui Trump.

Biden, prestație ezitantă, replici la fel

Mass-media europeană este aproape unanim de acord că niciodată în istoria dezbaterilor prezidențiale un candidat la conducerea celei mai bogate și mai puternice țări din lume nu a avut o prestație atât de slabă. Cele mai importante site-uri web de pe continent s-au umplut de reacții și comentarii dure după confruntarea dintre Joe Biden și fostul președinte american Donald Trump, multe redacții criticându-l pe Biden după o prestație ezitantă, în care s-a împiedicat cu detaliile și a rostit replici ezitante, scrie Politico.

ADVERTISEMENT

Un spectacol „trist de privit”

Televiziunea suedeză SVT a declarat că prestația lui Joe Biden a fost „aproape catastrofală”, în timp ce televiziunea finlandeză Yle a numit-o un „dezastru”. Ziarul italian Corriere della Serra a declarat că președintele SUA a acționat „confuz”, pe o „voce răgușită”. Onet, cel mai mare portal online din Polonia a declarat că Donald Trump „l-a prins pe Biden pe picior greșit”, numind spectacolul „trist de privit”.

„Nu credem că cineva se aștepta la un astfel de carnagiu. Trump a dovedit încă o dată că potențiala sa victorie este o veste proastă pentru NATO, Ucraina și, prin extensie, pentru Polonia”, se arată în analiza Onet.

ADVERTISEMENT

„Panică totală” în rândul democraților

Prestigiosul cotidian Le Monde din Franța a calificat drept „naufragiu” ezitările lui Biden cu propriile cuvinte, adăugând că Trump „a fost capabil să rostogolească minciuni fără a fi contrazis”, în timp ce Economist din Marea Britanie a declarat că „prestația oribilă a lui Biden la dezbatere pune sub semnul întrebării întreaga sa candidatură”.

The Guardian relatează fără ezitare: „Apelurile pentru ca Joe Biden să se retragă se înmulțesc după prestația slabă la dezbatere împotriva lui Trump”. Potrivit Times, în tabăra democrată există „panică” totală. Pentru cotidianul britanic, „Biden a avut cel mai prost moment al său, care l-a costat dezbaterea și poate chiar președinția”

ADVERTISEMENT

Times îl citează în extenso pe Biden, cu un discurs presărat cu multe ezitări. „Este un semn trist că îngrijorările cu privire la declinul lui Biden s-ar putea să nu fie nefondate”, adaugă ziarul. „Am mai văzut asta înainte, dar Biden este atât de ferit de media și de public încât trebuie să fi fost un șoc pentru mulți americani să îl vadă în această stare”.

„Doamne, avem o mare problemă”

În Germania, Die Welt trece direct la subiect: „Democrații intenționează acum să îl înlocuiască pe Biden”, titrează ziarul, adăugând că „ei au la dispoziție șapte săptămâni pentru a schimba cursul”.

ADVERTISEMENT

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a fost discutat pe scurt în timpul dezbaterii, Donald Trump afirmând că Moscova nu ar fi lansat niciodată invazia de amploare din 2022 dacă el s-ar fi aflat în Biroul Oval. De partea sa, Kyiv Independent a declarat că Joe Biden și-a „destabilizat”  partidul cu prestația sa „șubredă”. Ziarul bulgar Dnevnik a rezumat consensul general cu un titlu citând un comentator CNN: „Doamne, avem o mare problemă!” și a numit dezbaterea „o pierdere dureroasă pentru președinte”.

Critici și peste ocean

Același ton a venit și de peste ocean, unde The New York Times deplânge prestația slabă a lui Joe Biden, pe care o califică drept „ezitantă și dezarticulată”, scrie RFI. „Timp de 90 de minute”, continuă cotidianul american, „Joe Biden, cu vocea răgușită, a avut dificultăți în a-și enunța remarcile și în a contracara un fost președinte acerb, dar profund necinstit, ridicând îndoieli cu privire la capacitatea președintelui de a conduce o campanie viguroasă și competitivă cu patru luni înainte de alegeri”.

New York Times citează un democrat, vorbind sub rezerva anonimatului, care a declarat că „unii democrați din Camera Reprezentanților discută despre necesitatea de a găsi un nou candidat la președinție”.

„Biden se poticnește în timpul unei dezbateri aprinse, marcată de minciunile lui Trump”, titrează Washington Post, care este, de asemenea, îngrijorat de prestația președintelui SUA. „El s-a poticnit uneori, livrându-și răspunsurile cu o voce slabă, cu cuvinte bolborosite și o privire uneori confuză – o situație care a stârnit imediat îngrijorare în rândul democraților preocupați de vârsta și fragilitatea sa”.

Washington Post nu l-a uitat însă pe Donald Trump, acuzându-l pe fostul președinte că „a avut o prestație mai puțin volubilă și mai puțin provocatoare decât în dezbaterile anterioare”, dar că și-a bazat „multe dintre răspunsuri pe minciuni care nu au fost contestate de moderatorii dezbaterii”.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB...
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat....
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat. Update
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a...
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a dat în judecată