Fotbal intern

Presa iberică, înainte de România-Spania: ”Întâlnim o țară cu un fotbal în regres, care încearcă salvarea prin noul val de tineri”

03.09.2019 | 18:12
Presa iberica inainte de RomaniaSpania Intalnim o tara cu un fotbal in regres care incearca salvarea prin noul val de tineri

Jurnalistul iberic Marcel Gascon publică pe site-ul Iusport un material dedicat duelului România – Spania, în care analizează pe larg situația din fotbalul nostru și transformările sale din ultimele decenii.

Presa iberică, înainte de România-Spania: ”Întâlnim o țară cu un fotbal în regres”

Într-un material intitulat ”România, o țară cu un fotbal în regres, care încearcă salvarea prin noul val de tineri”, Gascon prezintă situația fotbalului românesc, unul aflat în declin, dar care, treptat, începe să viseze la vremuri mai bune după evoluția naționalei U21 la Europeanul din Italia și San Marino, unde tricolorii „mici”, antrenați de Mirel Rădoi, au ajuns în semifinale.

”În a doua jumătate a lunii iunie, România a trăit un festival fotbalistic cum rar s-a mai petrecut în ultimii ani. Strânși prin baruri și prin fața unor ecrane gigante montate în marile centre comerciale, mii de români au trăit Europeanul de tineret ca si cum ar fi fost competiția naționalei mari. La 21 de ani distanță de la ultima calificare la Cupa Mondială și la aproape două decenii de la ieșirea din grupe la un European, românii și-au recâștigat entuziasmul prin intermediul naționalei U21”, scrie Marcel Gascon în articolul său.

Gascon: „Naționala lui Rădoi, un joc vertical și exploziv ca pe vremea lui Hagi”

Marcel Gascon a fost într-atât de impresionat de evoluția României U21 la Euro încât a comparat jocul elevilor lui Rădoi cu evoluția României din perioada Gică Hagi.

”Cu un stil de joc vertical și exploziv nemaivăzut în Romania din perioada lui Gică Hagi, tinerii jucători pregătiți de Mirel Rădoi au câștigat grupa în fața unor forțe precum Anglia, Franța și Croația.”, notează jurnalistul spaniol.

Puștii lui Rădoi de ieri, salvarea naționalei lui Contra de mâine
Puștii lui Rădoi de ieri, salvarea naționalei lui Contra de mâine. Sursa foto: hepta.ro

Puștii lui Rădoi de ieri, salvarea naționalei lui Contra de mâine

Gascon nu vede cu ochi buni situația actuală din fotbalul românesc, dominat de probleme penale, rezultate slabe și o infuzie de jucători modești. Unica rază de speranță, în opinia ibericului, e proiectul lui Gică Hagi.

”Lucrurile s-ar putea schimba în fotbalul românesc odată cu implementarea noilor viziuni marca Gică Hagi. Un pilon fundamental al creșterii tinerilor, Academia lui Hagi ar putea fi baza apariției mai multor valori”, scrie Gascon.

George Pușcaș, Răzvan Marin, Ianis Hagi sunt, în opinia ibericului, jucătorii din noul val pe scheletul cărora se poate construi noua națională a României.

Joi,  5 septembrie, de la ora 21:45, tricolorii vor întâlni Spania la București, pe Arena Națională, pentru ca pe 8 septembrie, de la ora 19:00, să joace împotriva Maltei la Ploiești. Ultimul joc al naționalei lui Contra găzduit de „Arena Națională” a fost cel cu Serbia, 0-0, din octombrie 2018, în Liga Națiunilor.