News

Presa ucraineană scrie despre posibila prezență pe front a blindatelor TAB-71M, produse în România

Presa ucraineană scrie că un lot de transportoare TAB-71M a intrat în dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei, însă nu se știe de la cine provin
19.11.2022 | 16:58
Presa ucraineana scrie despre posibila prezenta pe front a blindatelor TAB71M produse in Romania
TAB-71M, produs în România, posibil pe frontul din Ucraina. Sursa foto: Oryx/ Twitter
ADVERTISEMENT

Transportoarele blindate TAB-71M s-au aflat în serviciul Forțelor Armate Române până în anul 2017, atunci când autoritățile de la București au decis înlocuirea acestora cu modele mai moderne.

Blindate produse în România, pe frontul ucrainean

Presa din Ucraina a scris vineri, citând grupul de analiză militară Oryx, că un lot de transportoare TAB-71M a fost introdus în dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei.

ADVERTISEMENT

În prezent, nu se știe câte echipamente a primit armata ucraineană și de la cine anume. Înainte de începerea invaziei la scară largă, acest vehicul blindat nu se afla în serviciul Forțelor de Apărare ale Ucrainei.

Publicația DefenseRomânia scrie că Republica Moldova avea în serviciu 110 transportoare de acest tip, România deținea 247, iar alte circa 40 de unități au fost livrate armatei iugoslave și nu se știe ce s-a întâmplat cu acestea după destrămarea Iugoslaviei.

ADVERTISEMENT

Autoritățile de la București nu au făcut niciodată public ajutorul militar oferit Ucrainei, susținând că țara noastră nu a oferit decât muniție ușoară, pentru infanterie. Pe de altă parte, oficialii ucraineni au mulțumit țării noastre pentru sprijinul acordat, fără însă a oferi detalii în ce a constant acesta. Totuși, de-a lungul acestui conflict pe rețelele de socializare au mai apărut imagini cu muniție produsă în România.

Portalul rusesc topwar.ru, care a preluat știrile din presa ucraineană pe această temă, a scris că după declanșarea războiului din Ucraina, fostele țări ale Tratatului de la Varșovia au început să transfere statului ucrainean în principal echipamente sovietice, pentru a scăpa de ele și a se reechipa cu modele occidentale, dar și pentru faptul că acestea pot intra ușor în serviciul armatei ucrainene.

ADVERTISEMENT

Transportorul, ieșit din serviciul Armatei Române

Transportorul blindat de trupe TAB-71M este versiunea românească a BTR-60PB, produsă sub licență.

TAB-71M poate fi distins vizual de BTR-60PB prin compartimentul caracteristic pentru motor-transmisie din pupa mașinii. În originalul transportor blindat de trupe sovietic, acesta are o configurație înclinată, iar în versiunea românească, partea din spate a mașinii seamănă cu un pătrat datorită dimensiunii mai mari a motorului. De asemenea, modelul românesc are o amplasare schimbată a trapei de aterizare și a trapei tehnice.

ADVERTISEMENT

Transportorul blindat de trupe a fost produs încă de la începutul anilor 1970 la Fabrica de Mașini Grele Speciale de construcții de mașini grele speciale din București (compania făcea parte din asociația de producție “23 August”) și a încetat producția abia în anii 1990.

Transportorul blindat de trupe are o dispunere necaracteristică pentru transportorul blindat de trupe din acea perioadă, cu amplasarea compartimentului de comandă în partea din față, a compartimentului de debarcare în mijloc și a compartimentului motor-transmisie în partea din spate a vehiculului.

Spre deosebire de originalul BTR-60, transportorul blindat de trupe TAB-71M a primit două motoare diesel Saviem 797-05 de fabricație franceză.

ADVERTISEMENT