News

Președinta Ungariei publică pe Facebook imnul secuiesc și noi mesaje controversate. România reacționează oficial. Update

Prezentă la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, președinta Ungariei a publicat pe Facebook un clip cu imagini însoțite de imnul secuiesc și noi mesaje controversate.
29.05.2023 | 06:42
Presedinta Ungariei publica pe Facebook imnul secuiesc si noi mesaje controversate Romania reactioneaza oficial Update
Novak Katalin, în timpul pelerinajului de la Șumuleu/ Foto: Facebook - Novak Katalin
ADVERTISEMENT
29-05-2023
03:50

Președinta Ungariei, mesaj controversat legat de Transilvania. România reacționează: ”Mesaje publice neadecvate”

Pentru al doilea an la rând, președinta Ungariei, Katalin Novak, provoacă mari controverse după o vizită în România. Aceasta a publicat pe pagina ei de Facebook un mesaj controversat cu ocazia participării la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc.

La scurt timp, Ministerul de Externe de la București și-a exprimat dezaprobarea, precizând că ”au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”.

Mesajele transmise pe Facebook președinta Ungariei:

”Pacea dorită între maghiari și unguri, între maghiari și români, dar și în Ucraina, poate fi întemeiată pe iubirea hrănită de libertate!

“Libertatea trebuie pusă în slujba iubirii”, a declarat Carola Szilvássy, o figură proeminentă a reformismului transilvănean. Am inaugurat noua casă de caritate reformată care îi poartă numele la Sfântu Gheorghe împreună cu episcopul Béla Kató în a doua zi a vizitei mele în Transilvania”, este unul dintre mesajele președintei Novak Katalin.

Anterior, ea postase ceva în legătură cu Ardealul: ”Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru! #suntemîmpreună”, se arată în postarea, care este însoțită de un videoclip în care sunt prezentate imagini de la pelerinajul de Rusaliile Catolice.

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat prompt. ”MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

Novak Katalin, președintele Ungariei, a participat la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, ce are loc de Rusaliile catolice, și apoi a prezentat pe contul său de Facebook, un clip cu imagini de la acest eveniment, imagini care pe fundal au imnul secuilor. Clipul este însoțit de un vers din acest imn, „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”.

În afară de Novak, la pelerinaj a participat și fostul președinte ungar Ader Janos, împreună cu soția sa, precum și vicepremierul Semjen Zsolt. UDMR a fost reprezentată, printre alții, de președintele Uniunii, Kelemen Hunor, și miniștrii Tanczos Barna și Novak Eduard.

ADVERTISEMENT

Numărul pelerinilor de la Șumuleu din acest an a fost estimat la circa 300.000. Ca în fiecare an, pe lângă catolicii din România, vin credincioși din străinătate, majoritatea fiind maghiari. Pentru ungurii ardeleni este și o ocazie pentru reîntregirea familiilor cu cei care au plecat în străinătate.

Patru minorități din România au imnuri proprii

Imnul secuiesc care se aude pe fundalul postării lui Novak Katalin a provocat de mai multe ori controverse în România, ultima dată în mai 2022, când naționala de hochei a țării noastre, alcătuită în majoritate din etnici maghiari, a intonat acest cântec la finalul unei partide.

ADVERTISEMENT

Imnul secuilor a fost compus în anul 1921 de către Kálmán Mihalik, pe versurile lui de Csanády György. Congresul UDMR a adoptat o rezoluție, în februarie 2019, privind folosirea unor simboluri ale comunității maghiare din România, printre acestea fiind și imnul secuiesc. Cântecul are doar două strofe, care în traducere sună astfel:

Cine știe încotro, încotro ne duce destinul
Pe drumuri aspre, în întunericul nopții
Mai condu-ți înca odată poporul spre victorie
Prințule Csaba, pe cărări de stele!

ADVERTISEMENT

Un pumn de secui se macină precum stânca,
În marea luptelor dintre popoare
Valurile ei s-au revărsat peste noi, vai, de sute de ori
Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne!

În România există mai multe minorități care și-au stabilit un imn propriu, primii fiind sașii al căror imn datează din 1845, an în care Johann Lukas Hedwig, un etnic german din Hălchiu (județul Brașov) a compus „Siebenbürgenlied” sau „Cântecul Transilvaniei”. Versurile au fost scrise de către Maximilian Leopold Moltke care nici măcar nu era originar din Transilvania, Moltke fiind prusac:

ADVERTISEMENT

Transilvanie, plai de graiuri
Diferite-n fel și ton,
Dar în rugăciuni unite
Urcă limbile-mpărțite
Spre dumnezeiescul tron (…)

Transilvanie, patrie dulce,
Țară a părinților,
Frumusețe, slavă ție,
Fiii tăi în armonie
Să-i unească doar un dor.

Alte minorități din România care au un imn propriu sunt rutenii, rușii lipoveni și romii. Toate aceste imnuri adoptate de minorități nu au generat până acum dispute politice. Ca de obicei, singurele controverse legate de simbolistica minorităților au apărut în legătură cu ungurii ardeleni.

ADVERTISEMENT
Tags: