Universitatea Cluj este liderul surpriză din actuala ediție a SuperLigii României, formația antrenată de Ioan Ovidiu Sabău fiind una dintre cele mai constante echipe din campionat din acest sezon. Clubul ardelean este acum în prim-planul unui scandal de dopaj în care este implicat un jucător.
Hildeberto Pereira, fotbalistul care evolua la Universitatea Cluj, este în centrul unui scandal de dopaj în fotbalul românesc. Jucătorul în vârstă de 28 de ani a fost depistat pozitiv pe data de 6 septembrie la Furosemid, o substanță interzisă, iar imediat și-a reziliat contractul cu liderul din SuperLiga.
Berto a explicat că a fost nevoit să facă acest lucru din cauza unei probleme din viața sa personală. Jucătorul din Insulele Capului Verde a subliniat că nu a apelat la substanța interzisă pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive. El a precizat că a fost nevoit să renunțe la fotbal pentru moment, pentru a se concentra pe procesul în care va fi implicat.
Ștefan Rohnean, președintele Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), a oferit o primă reacție în acest context și a explicat care sunt următorii pași în acest caz.
„Mă surprinde că a ajuns deja la dumneavoastră și că astfel de cazuri apar în presă înainte de a fi definitive. Sunt suplimente care pot fi contaminate și, când vorbim de furosemid, am mai avut un caz al unei atlete (n.r. – Florentina Iușco, înainte de JO 2024), a mai fost și celebrul caz al Simonei Halep, dați-mi voie să nu vă răspund la toate întrebările astăzi pentru că trebuie să vedem unde va duce cazul, dacă vorbim de un supliment contaminat sau dacă vorbim pur și simplu de un altfel de caz.
Pedeapsa poate să fie începând de la mustrare, depinde foarte mult de unde a plecat contaminarea, dacă sportivul și-a luat toate măsurile de precauție și, în cazul în care contaminarea a fost fără o culpă a sportivului, sigur că poate fi redusă până la mustrare.
În rest, de la mustrare până la 2 ani, decizia din partea Comisiei de Audiere poate fi oricare. 2 ani ar fi cel mai mult, dar vorbim ipotetic și nu pot să vă confirm nimic despre sportivul de la Cluj”, a declarat Ștefan Rohnean, președintele Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD) pentru iamsport.
„După cum știți, există posibilitatea ca sportivul să ceară proba B și după ce se finalizează analiza probei B urmează să se confirme că există un caz de dopaj. Dacă sportivul renunță la proba B, atunci da, putem să considerăm că avem un caz pozitiv și atunci încep celelalte proceduri, care privesc gradul de vinovăție. Dacă gradul de vinovăție este unul scăzut, poate să ducă la o reducere substanțială a sancțiunii.
Dacă sportivul și-a asumat și v-a informat, este strict problema lui. Noi, până nu avem un caz cert, nu putem comunica în presă. În momentul în care nu va exista o altă opțiune, vom informa și vom ieși cu un comunicat de presă”, a încheiat Ștefan Rohnean.