Fotbal intern

Președintele ANAD, reacție despre scandalul de dopaj de la Astra: „Pot confirma acest lucru”

26.01.2021 | 11:19
Presedintele ANAD reactie despre scandalul de dopaj de la Astra Pot confirma acest lucru
ADVERTISEMENT

Cristian Balaj, președintele ANAD, a reacționat în urma scandalului de dopaj, în urma căruia Astra Giurgiu riscă retrogradarea din Liga 1. Balaj a confirmat audierile în acest caz.

Președintele ANAD a dezvăluit că avocatul Astrei Giurgiu nu s-a prezentat la ședințele comisiei de audiere în repetate rânduri, pentru ca apoi să se plângă de tărăgănarea procesului. Dani Coman a reacționat în exclusiviate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Cristian Balaj a afirmat și că WADA (Agenția Mondială Anti-Dopaj) a monitorizat îndeaproape ancheta din acest caz și a dezvăluit că imaginea României este grav afectată, la nivel internațional.

Președintele ANAD, reacție despre scandalul de dopaj de la Astra

Trei jucători de la Astra Giurgiu, respectiv Kehinde Fatai, Alexandru Ioniță și Takayuki Seto au participat în septembrie la o ședință de tratament în cadrul unei clinici din București. Metoda este una interzisă de regulamentele internaționale anti-doping.

ADVERTISEMENT

Imaginile cu cei trei fotbaliști în timp ce erau injectați cu vitamine într-o cantitate mult prea mare au apărut în spațiul public, iar jucătorii au fost imediat suspendați provizoriu de Asociația Națională Anti-Doping și o anchetă a fost deschisă.

La ultima deliberare a comisiei de audieri, Alexandru Ioniță ar fi pledat vinovat, la sfatul impresarului Victor Becali. Atacantul vrea să beneficieze de o pedeapsă redusă, de doar 12-15 luni. Președintele ANAD, Cristian Balaj, a vorbit despre acest caz.

ADVERTISEMENT

„Confirm, ca președinte al ANAD, că există pe rol în cadrul comisiei de audieri această speță. Au fost anumite informații în spațiul public. Au fost investigate conform procedurilor, ulterior. WADA a stat în spatele nostru pe parcursul investigației. Legat de acest subiect, multe informații le aflu și eu din presă. În calitate de președinte, nu am acces la ședințele comisiei de audiere. Au acces sportivii, reprezentanți ai FRF și membrii comisiei.

Faptul că apar în spațiul public informații nu e o problemă pentru mine, dar până și eu aflu de la jurnaliști că sportivii nu se vor prezenta la ședințe ale comisiei de audiere. Avocatul lor a comunicat cu membrii comisiei. La primul termen, a cerut amânare. După o lună, la al doilea, a cerut iar amânare și nu s-a prezentat. La al treilea, a fost invitat online și nu a participat. A cerut niște documente. I s-a cerut mail să vină să le ridice de la sediul agenției.

ADVERTISEMENT

A urmat termenul din ianuarie, nu venise după documente și a spus că nu înțelege de ce ANAD-ul tărăgănează această speță. Pe mine m-a pierdut. Am lăsat ușa deschisă pentru toți cei care vor să vină și să primească informații, în măsura în care le putem oferi. Toți sportivii care doresc să colaboreze, primesc sprijinul nostru în conformitate cu codul. Sancțiunile sunt monitorizate de WADA și pot face apel, dar fac asta doar când au argumente clare.

Codul spune că atunci când utilizează o metodă interzisă, legea este foarte clară și este important să o respectăm. Atunci când suntem bănuiți că protejăm pe cineva, consecințele pot fi extrem de grave. Am putea avea interzis dreptu lde a fi reprezentanți la competițiile internaționale, cum s-a întâmplat cu Rusia.

Atunci când un sportiv colaborează, recunoaște și oferă informații, el poate obține un ajutor substanțial. Nu pot exista represalii contra unei persoane care a destăinuit o presupusă încălcare a codului anti-doping. WADA și FIFA monitorizează și sunt alături de noi. Trebuie să sprijinim sportivii români, dar apar și astfel de situații care demonstrează că mai avem de muncit”, a spus Cristian Balaj la ProX.

Fostul arbitru de fotbal a vorbit despre problemele de imagine ale României, la nivel internațional, și a dezvăluit că țara noastră se află în vizorul forurilor internaționale din cauza problemelor de dopaj din diferite discipline.

„ANAD este monitorizată la un nivel superior, comparativ cu alte țări. Mai ales că a fost investigată înainte să preiau eu această poziție. Avem un raport preliminar și pentru Federația Internațională de Haltere, iar România este singura țară monitorizată. Luptăm și încercăm să demonstrăm că merităm să fim credibili. În proporție de 99% am recâștigat imaginea pe care ne-am propus-o. Nu ne-am dorit să pierdem ceea ce s-a realizat în ultimii doi ani”, a mai spus Balaj.

Reacția lui Dani Coman pentru FANATIK: „Astra nu este implicată”

Președintele Astrei Giurgiu, Dani Coman, a reacționat în exclusivitate pentru FANATIK în urma informațiilor legate de acțiunile lui Alexandru Ioniță. Coman susține că Astra nu ar trebui să aibă de suferit, pentru că formația nu a gestionat acțiunile jucătorilor.

„Nu se poate vorbi despre implicarea Astrei în acest caz. Clubul nu a avut nicio legătură cu acțiunea celor trei jucători și nu a beneficiat sub nicio formă de serviciile respectivei clinici”, a spus Coman pentru FANATIK.

O decizie finală a ANAD este așteptată la înfățișarea din data de 4 februarie. Astra și jucătorii nu ar putea face apel la TAS, în cazul unei decizii drastice a forului național.

ADVERTISEMENT
Tags: