News

Președintele armean a demisionat. Armen Sarkissian: “Președintele nu a reușit să influențeze evenimentele politice”

Președintele armean Armen Sarkissian și-a prezentat duminică demisia, considerând că prin constituția țării nu îi sunt oferite suficiente puteri pentru a influența evenimentele.
23.01.2022 | 22:45
Presedintele armean a demisionat Armen Sarkissian Presedintele nu a reusit sa influenteze evenimentele politice
ADVERTISEMENT

Armen Sarkissian, președinte din 2018, s-a aflat anul trecut într-o confruntare cu prim-ministrul Nikol Pashinian în legătură cu o serie de probleme, inclusiv demiterea șefului forțelor armate.

Rolul de prim-ministru este văzut ca fiind mai puternic decât cel de președinte.

Președintele armean a demisionat. Armen Sarkissian: “Președintele nu a reușit să influențeze evenimentele politice”

„Mă gândesc de mult timp, am decis să demisionez din funcția de Președinte al Republicii după ce am lucrat activ aproximativ patru ani”, a precizat Armen Sarkissian într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al președintelui.

ADVERTISEMENT

“Se poate pune întrebarea de ce președintele nu a reușit să influențeze evenimentele politice care ne-au condus la actuala criză națională.

Motivul este din nou evident – lipsa instrumentelor adecvate… – Constituția. Rădăcinile unora dintre potențialul nostru problemele sunt ascunse în actuala Lege fundamentală”.

ADVERTISEMENT

În urma unui referendum din decembrie 2015, Armenia a devenit o republică parlamentară, în timp ce puterile prezidențiale au fost reduse semnificativ.

Armen Sarkissian în declarația sa nu s-a referit direct la niciun eveniment sau problemă anume.

Armenia a convenit la o încetare a focului cu Azerbaidjanul în noiembrie anul trecut, la granița lor, după ce Rusia i-a îndemnat să se retragă din confruntare în urma celei mai mortale ciocniri de după un război de șase săptămâni din 2020, când Moscova a intermediat și un acord de pace pentru a pune capăt ostilităților.

ADVERTISEMENT

Prim-ministrul Pashinian a fost de atunci sub presiune, cu proteste regulate de stradă cerând să demisioneze din cauza termenilor acordului de pace.

În baza acordului din 2020 intermediat de Rusia, Azerbaidjanul a recâștigat controlul asupra teritoriului pe care îl pierduse în timpul unui război de la începutul anilor 1990.

ADVERTISEMENT

Armenia s-a separat de Uniunea Sovietică în 1991, dar rămâne dependentă de Rusia pentru ajutor și investiții. Mulți armeni acuză guvernul de corupție și de manipularea greșită a unei economii care s-a luptat să depășească moștenirea planificării centrale.

ADVERTISEMENT