News

Președintele Austriei, anunț important referitor la aderarea României la spațiul Schengen: ”Sunt îngrijorat”

Președintele Austriei, anunț important referitor la aderarea României la spațiul Schengen. Ce a transmis Alexander Van der Bellen.
24.03.2023 | 22:10
Presedintele Austriei anunt important referitor la aderarea Romaniei la spatiul Schengen Sunt ingrijorat
Președintele Austriei, anunț important. Foto: Libertatea
ADVERTISEMENT

Președintele Austriei, anunț important referitor la aderarea României la spațiul Schengen. Președintele Alexander Van der Bellen a declarat că e convins că atât România, cât și Bulgaria sunt pregătite să adere în acest an la Schengen.

Președintele Austriei, anunț important referitor la Spațiul Schengen

Alexander Van der Bellen crede că cele două țări vecine, România și Bulgaria, sunt pregătite să adere la Schengen. Mai mult, președintele Austriei e nemulțumit că țara sa a blocat aderarea acestor țări la Schengen în 2022 și e ”îngrijorat” că Austria va avea probleme de reputație în fața ”partenerilor europeni”.

ADVERTISEMENT

Deși a recunoscut că există o problemă a migrației ilegale, care ar trebui controlată mai strict, Alexander Van der Bellen a anunțat că Bulgaria și România sunt pregătite să adere la Schengen și, implicit, ar trebui primite în Schengen în acest an.

”Sunt îngrijorat de reputaţia Austriei în faţa partenerilor noştri europeni”, a completat preşedintrele Van der Bellen. Presa din Austria a transmis de mai multe ori că președintele se distanțează de cancelarul federal atunci când vine vorba de veto-ul Austriei referitor la aderarea României și Bulgariei la Schengen.

ADVERTISEMENT

Președintele Austriei a făcut aceste declarații în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul UE Martin Selmayr. “Bineînţeles că trebuie să ştim cine intră în UE şi în Austria, cine cere azil. Şi bineînţeles că UE trebuie să îşi controleze frontierele externe”, a declarat preşedintele Austriei.

Președintele Van der Bellen a făcut direct referire la vocile critice din cercurile de afaceri din Austria. “Atunci când companii bine-cunoscute din Austria, care activează cu succes în România, spun că sunt îngrijorate de actuala politică austriacă, aceste voci ar trebui luate în serios.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre comenzi reale, cifră de afaceri reală şi locuri de muncă reale. Atât în România, cât şi aici, în Austria. În acest sens, sper că o soluţie poate ajuta în curând la calmarea lucrurilor”, a completat președintele austriac.

Austria și-a folosit dreptul de veto în 8 decembrie 2022 și a blocat aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Cancelarul Karl Nehammer s-a plâns atunci de numărul mare de imigranți ilegali care nu sunt înregistrați în aceste țări și ajung ilegal în Europa Centrală, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

După mai multe luni, Austria a convenit cu Uniunea Europeană să investească în mai multe echipamente tehnice de la frontiera Bulgariei cu Turcia, pentru a bloca migranții. Mai mult, Austria a dorit să construiască un zid sau un gard mare la această graniță, lucru refuzat categoric de restul țărilor din UE, pentru că ar contravine doctrinei UE să blocheze în acest mod brutal migranții.

ADVERTISEMENT