News

Președintele Belarusului a deturnat un zbor comercial pentru a-și aresta un opozant. Reacția comunității internaționale

Aleksandr Lukașenko este acuzat că a deturnat un avion al companiei Ryanair sub pretextul unei amenințări cu bombă pentru a-și aresta un opozant.
23.05.2021 | 22:08
Presedintele Belarusului a deturnat un zbor comercial pentru asi aresta un opozant Reactia comunitatii internationale
ADVERTISEMENT

Roman Protasevici (26 de ani) a fost reţinut pe aeroportul din Minsk după ce a coborât din avionul Ryanair care venea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius, capitala Lituaniei.

Președintele Belarusului a deturnat un zbor comercial pentru a-și aresta un opozant. Reacția comunității internaționale

Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială a companiei Ryanair, care a fost obligată să aterizeze la Minsk.

ADVERTISEMENT

Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă sau că ar fi existat un conflict între pasageri.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. După 5 ore, aeronava a decolat spre Vilnius fără Protasevici și alte 5 persoane la bord.

ADVERTISEMENT

Ministerul de Interne din Belarus a confirmat arestarea opozantului: „Protasevici, fondatorul canalului Telegram Nexta, a fost reținut pe aeroportul din Minsk”, a anunțat departamentul pentru crimă organizată și corupție al Ministerului, citat de agenția TASS.

Cine este Roman Protasevici

În vârstă de 26 de ani, tânărul este fondatorul canalului Nexta pe aplicația Telegram, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko. Protasevici a ajutat la coordonarea protestelor.

ADVERTISEMENT

În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”. El riscă  acum pedeapsa cu moartea, susține Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției belaruse aflată în exil în Lituania.

Reacția comunității internaționale

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a reacționat și a calificat drept „un act josnic” arestarea lui Protasevici și stratagema folosită. „Cer eliberarea de urgenţă a lui Roman Protasevici”, a scris el pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Lituania i-a acordat statut de refugiat lui Roman Protasevici.

Liderii europeni au somat Belarusul să permită plecarea avionului Ryanair şi să lase pasagerii să îşi continue călătoria.

“Guvernul din Belarus este responsabil de securitatea tuturor pasagerilor şi a aparatului de zbor. Toţi pasagerii trebuie să îşi poată continua imediat călătoria”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la Belarus să permită ca pasagerii din avion să îşi continue călătoria.

“TOȚI pasagerii trebuie să își poată continua călătoria către Vilnius imediat și să le fie asigurată siguranța. Orice încălcare a regulilor internaționale de transport aerian trebuie să aibă consecințe”, a scris pe Twitter șefa CE.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că deturnarea de către Belarus a unui avion de linie forţat să aterizeze la Minsk şi arestarea unui opozant aflat la bordul aeronavei reprezintă “un incident grav şi periculos” şi a cerut “o anchetă internaţională”.

“Este un incident grav şi periculos, care necesită o anchetă internaţională. Belarusul trebuie să garanteze întoarcerea în securitate a echipajului şi a tuturor pasagerilor”, a scris pe Twitter şeful Alianţei Nord-Atlantice.

ADVERTISEMENT