News

Președintele Braziliei a mobilizat armata pentru a stinge focurile din Pădurea Amazoniană. Dezastrul se vede din spațiu

24.08.2019 | 16:53
Presedintele Braziliei a mobilizat armata pentru a stinge focurile din Padurea Amazoniana Dezastrul se vede din spatiu

Președintele Braziliei Jair Bolsonaro a anunțat că a mobilizat armata țării pentru a interveni în stingerea incendiilor din Pădurea Amazoniană. Decizia a fost luată după ce Brazilia a fost criticată pentru modul în care gestionează focul din Pădurea Amazoniană. 

Armata Braziliei s-a mobilizat în stingerea incendiilor din Pădurea Amazoniană

Președintele Braziliei Jair Bolsonaro a mobilizat armata țării căreia i-a ordonat să intervină în stingerea incendiilor din Pădurea Amazoniană. Decizia a fost luată în cursul zilei de sâmbătă, 24 august și vine în contextul în care mai multe țări au criticat Administrația de la Brasilia. Țări europene precum Franța, Finlanda sau Irlanda au criticat Administrația de la Brasilia pentru modul în care gestionează incendiile care afectează Pădurea Amazoniană, informează BBC.

Emmanuel Macron s-a declarat nemulțumit de aranjamentele pe care președintele Braziliei le-a luat pentru protejarea mediului spunând că Franța va bloca Acordul cu Piaţa Comună a Sudului (Mercosur). „Casa noastră arde, la propriu. Amazonul, plămânul planetei noastre, care produce 20% din oxigenul nostru, este în flăcări. Este o criză internaţională. Membrii G7 trebuie să acorde două zile pentru a discuta despre această urgenţă”, a transmis președintele Franței prin Twitter.

Și Irlanda a adoptat o poziţie similară faţă de Acordul UE-Mercosur. „Irlanda nu are cum să voteze pentru Acordul de liber-schimb UE-Mercosur dacă Brazilia nu îşi respectă angajamentele în domeniul mediului”, a declarat premierul Leo Varadkar.

Președintele Braziliei a mobilizat armata țării pentru stingerea incendiilor din Amazon
Cel mai probabil incendiile din Pădurea Amazoniană au fost provocate de fermieri. Sursa foto: europafm.ro

Care este cauza incendiilor din Pădurea Amazoniană

Presa din Brazilia scrie că numeroasele incendii din Pădurea Amazoniană ar fi provocate de oameni. Fermierii din regiuni care doresc să utilizeze terenurile în scopuri agricole le-au dat foc pentru a le pregăti pentru următoarea recoltă. Totodată, președintele Braziliei și-a atras critici după ce a spus în repetate rânduri că este de acord cu defrișarea unor părți ale Pădurii Amazoniene, în vederea dezvoltării activităților agricole și a mineritului.

Mai multe organizații care militează pentru protecția mediului au organizat mai multe proteste. Manisfestanții s-au strâns în principalele orașe ale Braziliei, dar și în fața ambasadelor braziliene din mai multe capitale ale lumii. Protestatarii au cerut autorităților să ia măsuri pentru stingerea incendiilor.

Tags: