News

Preşedintele bulgar, bulversat de votul din Consiliul JAI: “Este extrem de ilogic ca România şi Bulgaria să fie ţinute în afara Schengen”

Reacţia oficialilor de la Sofia, după refuzul primirii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Preşedintele speră că aderarea va avea loc anul viitor
08.12.2022 | 17:59
Presedintele bulgar bulversat de votul din Consiliul JAI Este extrem de ilogic ca Romania si Bulgaria sa fie tinute in afara Schengen
Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, consideră că este total ilogic ca Bulgaria şi România să rămână în afara spaţiului Schengen în mijlocul unei crize de securitate europeană, cum este cea generată de invazia Rusiei în Ucraina.

Preşedintele bulgar speră că aderarea la Schengen va avea loc anul viitor

Rumen Radev a abordat subiectul Schengen cu ocazia primirii, la Sofia, a preşedintelui elen Katerina Sakellaropoulou, căreia i-a acordat ordinul “Stara Planina” cu o panglică, pentru meritele sale pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Bulgaria și Grecia.

ADVERTISEMENT

”Este extrem de ilogic, în condiţiile unei crize de securitate, economice şi sociale, să fie ţinute Bulgaria şi România în afara spaţiului Schengen”, a spus Radev.

Bulgaria a îndeplinit toate criteriile tehnice de apartenență la spațiul Schengen încă din 2011, a subliniat preşedintele bulgar, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la opinia sa în legătură cu refuzul Olandei și Austriei de a-şi oferi sprijinul pentru intrarea în Schengen.

ADVERTISEMENT

“Facem apel la acele țări care încă nu își dau acordul să se gândească foarte atent că, cu cât Bulgaria se aderă mai repede la spațiul Schengen, cu atât mai repede vom putea muta forțele și fondurile de la granițele cu Grecia și România și le vom redirecționa către exteriorul UE, către granița cu Turcia”, a adăugat șeful statului bulgar.

Ca mesaj optimist, preşedintele bulgar şi-a exprimat speranţa că atât ţara sa, cât şi România vor putea adera la Schengen anul viitor.

ADVERTISEMENT

Vicepremierul Ivan Demerdjiev, aflat la Bruxelles, le-a declarat jurnaliştilor bulgari prezenţi în capitala Belgiei că încercările de a găsi o soluție la problema admiterii Bulgariei la Schengen vor continua până la sfârșitul lui 2022, dar și anul viitor.

“Bulgaria s-a prezentat foarte decent, chiar concluzia Comisiei Europene și toate rapoartele și opiniile au arătat că Bulgaria și România îndeplinesc cerințele pentru admiterea în Schengen. Problema a fost politică. Două țări au decis altfel, iar 25 ne-au susținut fără rezerve”, a rezumat Demerdjiev.

ADVERTISEMENT