News

Președintele Chinei, declarație îngrijorătoare. Xi Jinping le-a cerut șefilor securității naționale să se pregătească pentru ”cele mai grave scenarii”

Într-un context geopolitic extrem de tensionat, președintele Chinei face o declarație îngrijorătoare. Ce le-a cerut Xi Jinping șefilor securității naționale.
01.06.2023 | 08:13
Presedintele Chinei declaratie ingrijoratoare Xi Jinping lea cerut sefilor securitatii nationale sa se pregateasca pentru cele mai grave scenarii
Președintele Chinei, Xi Jinping, a ordonat șefilor de securitate națională să se pregătească pentru ”cele mai grave scenarii”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președintele Chinei, Xi Jinping, face o declarație îngrijorătoare. Liderul de la Beijing le-a cerut șefilor securității naționale să se pregătească pentru ”cele mai grave scenarii”. Ce cred analiștii că reprezintă aceste cuvinte.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a ordonat șefilor de securitate națională să se pregătească pentru ”cele mai grave scenarii”

China se confruntă cu cele mai complexe și dificile preocupări în ceea ce privește securitatea națională a statului. Anunțul a fost făcut la mijlocul săptămânii, de președintele Xi Jinping, notează South Morning China Post.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Beijing a făcut aceste declarații în timp ce a prezidat o ședință a Comisiei de Securitate Națională. Vorbim de prima astfel de adresare de când și-a asigurat un al treilea mandat ca lider al Partidului Comunist Chinez. Xi conduce atât comisia, cât și armata chineză.

Președintele chinez a făcut un apel către aparatul de securitate al țării trebuie. Le-a transmis militarilor să rămână ”foarte conștienți” de circumstanțele complicate și provocatoare cu care se confruntă securitatea națională.

ADVERTISEMENT

Problemele de securitate națională cu care se confruntă China sunt ”considerabil mai complexe și mult mai periculoase” de tratat, a spus Xi. El le-a cerut oficialilor din armată să fie gata să facă față ”scenariilor cele mai rele și extreme”. Asta pentru a rezista ”vânturilor și valurilor puternice și chiar furtunilor periculoase”.

Analiștii de politică externă au ”tradus” această poziție a liderului chinez. Comentariile lui Xi indică faptul că China nu-și face ”iluzii” cu privire la o îmbunătățire a relațiilor cu SUA.

ADVERTISEMENT

Care sunt ”cele mai rele scenarii” la care face referire Xi Jinping

Potrivit lui Xie Maosong, cercetător la Institutul Taihe din Beijing și președinte al Institutului Național de Strategie al Universității Tsinghua, ultimele remarci ale lui Xi au arătat că Chinanu își face iluzii” cu privire la ameliorarea rivalității cu SUA.

”’Cele mai rele scenarii’ ar putea include un război nuclear, un război devastator care distruge centurile economice de coastă ale Chinei sau sancțiuni occidentale asupra energiei, finanțelor și aprovizionării cu alimente a Chinei”, a spus Xie.

ADVERTISEMENT

Cu cât China este mai bine pregătită pentru acestea, cu atât este mai puțin probabil să se întâmple astfel de scenarii”, adaugă acesta. Alte provocări probabile aduse în discuție de Xi ar putea fi ‘o nouă pandemie’ sau ‘un cutremur major și alte dezastre cauzate de vremea extremă’, a adăugat cercetătorul.

Alfred Wu, profesor la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew de la Universitatea Națională din Singapore, a declarat că remarcile lui Xi înseamnă că Beijingul este convins că recentele îmbunătățiri în relațiile chino-americane vor fi de scurtă durată. ”Xi a numit SUA drept vinovatul din spatele problemelor Chinei”, a spus Wu.

ADVERTISEMENT