ADVERTISEMENT
News

Președintele CJ Timiș la un pas să nu voteze din cauza COVID-19. Cei din secția de votare nu au vrut să trimită urna mobilă

Autor: Adrian Ilie | 27.09.2020 | 16:36
Președintele CJ Timiș la un pas să nu voteze din cauza COVID-19. Cei din secția de votare nu au vrut să trimită urna mobilă
Președintel CJ Timiș, Călin Dobra, a fost diagnosticat cu COVID-19/ Foto: Facebook - Călin Dobra

Călin Dobra (PSD), președintele CJ  Timiș și candidat la un nou mandat, a reclamat că nu poate vota pentru că biroul secției de votare la care este arondat a decis să nu-i aprobe cererea pentru urna mobilă din cauză că este diagnosticat cu COVID-19, într-o formă asimptomatică.

ADVERTISEMENT

UPDATE 22.05: După ce a anunțat că va depune plângere penală împotriva biroului secției de votare, o echipă cu urna mobilă, echipată cu combinezoane de protecție, a venit la domiciliul lui Dobra.

Am reușit să votez, în condiții de siguranță deplină! Din păcate, doar după ce am făcut o plângere către secția de votare, în care am menționat că ne vom vedea în instanță. Dreptul la vot e unul constituțional, însă, în cazul meu, a fost și rea voință”, a anunțat președintele CJ Timiș.

ADVERTISEMENT

În două postări succesive pe Facebook, Dobra susține că decizia biroului secției de votare reprezintă un abuz prin care îi sunt îngrădite drepturile electorale.

Președintele CJ Timiș a spus că, în cazul în care nu se va reveni asupra deciziei va depune plângere penală.

ADVERTISEMENT

Președintele CJ Timiș reclamă că-i sunt încălcate drepturile electorale

Din păcate, astăzi trebuie să lupt și cu sistemul de vot. Am depus cererea pentru urna mobilă să pot să-mi exercit dreptul de vot. Am primit un mesaj că s-a votat în secția de votare să nu se meargă cu urna mobilă. Este un abuz”, a spus Dobra, el precizând că a votat de fiecare dată de când a împlinit 18 ani.

Călin Dobra susține că, dacă sunt respectate câteva condiții minime de protecție și siguranță, nu există risc de infecție pentru persoanele care se deplasează cu urna mobilă, iar cetățenii care nu pot merge la urne pot vota fără să-i infecteze pe alții.

ADVERTISEMENT

E dreptul meu constituţional! Dar, în secţia de votare unde sunt eu arondat, membrii au hotărât, încă de aseară, să nu se deplaseze cu urna mobilă. Iar situaţia nu este singulară. În câteva minute, cât durează procesul electoral, în aer liber, în cazul meu, cu măşti şi păstrând distanţa virusul nu se transmite. Şi nu o spun eu, ci o poate confirma orice cadru medical. Tind să cred că e rea voinţă şi chiar un abuz, o încălcare grosolană a legii”, a mai scris Dobra.

Legislație ambiguă pentru cei cu COVID-19

Exercitarea dreptului de vot de către alegătorii care se află în izolare sau în carantinăeste pusă sub semnul întrebării întrucât utilizarea urnei mobile este permisă doar în cazul persoanelor care fac cerere scrisă, cu documente justificative, care să arate că nu pot veni la secțiile de votare. În condițiile în care multe persoane se află în izolare doar prin dispoziții pe care le-au primit telefonic, aceștia nu au putut să depună cerere scrisă pentru urna mobilă.

ADVERTISEMENT

Un ordin al miniștrilor Sănătății și de Interne stabilește condițiile în care cei în carantină sau izolare pot vota. Astfel, membrii birourilor de secție care se vor deplasa cu urna mobilă trebuie ca, mai întâi, să treacă pe la domiciliile alegătorilor care au cerut să voteze de acasă din alte cauze decât infecția sau suspiciunea de infecție cu COVID-19.

Abia după ce aceștia au votat, echipa care se deplasează cu urna mobilă va merge la unitățile sanitare care tratează cazurile de COVID-19 sau persoanele aflate în izolare sau carantină. Indiferent dacă este vorba de cazuri asociate epidemiei de coronavirus sau nu, cei care merg cu urna mobilă trebuie să poarte mască și mănuși de protecție, să nu intre în locuință și să respecte o distanță de cel puțin un metru. Obligații similare trebuie să respecte și alegătorii.

ADVERTISEMENT

În schimb Legea 115/2015 privind alegerile locale, un act normativ de putere superioară unui ordin de ministru, prevede că urna mobilă poate fi folosită doar pe baza unei cereri scrise, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate.

În esență, legea impune ca la secția de votare să ajungă copii ale unor acte medicale pe care cei izolați pentru că au venit din zone de risc sau au fost contacți ale unor persoane infectate nu le au, întrucât au primit dispoziție telefonic să se izoleze la domiciliu.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!