Sport

Președintele CNCD contestă decizia ministrului Eduard Novak: ”E discriminatorie. Putem aplica o sancțiune contravențională”

Ministrul Sportului, Eduard Novak, vrea ca un minim de 40% dintre sportivii unei echipe să fie români, dar președintele CNCD consideră că decizia este una discriminatorie.
07.07.2022 | 17:17
Presedintele CNCD contesta decizia ministrului Eduard Novak E discriminatorie Putem aplica o sanctiune contraventionala
Ministrul Sportului, Eduard Novak, vrea ca un minim de 40% dintre sportivii unei echipe să fie români, dar președintele CNCD consideră că decizia este una discriminatorie
ADVERTISEMENT

Novak a semnat un ordin care stabilește obligativitatea ca cel puțin 40% dintre sportivii care intră pe teren în partidele oficiale de la noi din țară să fie români, în sporturile de echipă.

Eduard Novak, amenințat de președintele CNCD

Federația Română de Fotbal este prima care a reacționat la anunțul acestei decizii luate de Eduard Novak, care ar trebui să intre în vigoare încă din sezonul 2022-2023, iar președintele CNCD, Csaba Asztalos, a anunțat că dacă regula va fi păstrată se poate ajunge la sancțiuni.

ADVERTISEMENT

”Raportat la cetățenii UE, regula de impunere a unui minimum de 40 la sută e una discriminatorie și încalcă prevederile Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, respectiv Tratatul de bază și directivele privind discriminarea.

Cei interesați pot ataca regula în instanță. CNCD se poate doar autosesiza și poate aplica o sancțiune contravențională, dar sper să nu se ajungă aici. Sper ca oamenii să renunțe la această regulă discriminatorie.

ADVERTISEMENT

Pot găsi alte modalități prin care să sprijine sportivii români să facă performanță, dar nu așa. Suntem în UE”, a declarat președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, pentru gsp.ro.

Becali îl susține pe Novak

În schimb, finanțatorul echipei FCSB, Gigi Becali, s-a declarat încântat de regula pe care vrea să o aplice ministrul Sportului și consideră că o astfel de măsură va ajuta la creșterea fotbalului.

ADVERTISEMENT

”Ce discriminare poate să fie? Nu e vorba de discriminare, e vorba că a făcut un lucru extraordinar. Atunci, cum să mai crească fotbalul românesc? Care e discriminarea? Este discriminare, pentru că sunt mai mulți străini pe teren decât români. De ce să fie mai mulți străini decât români?”, a declarat omul de afaceri.

Vicecampioana României nu este afectată de această impunere decisă de Eduard Novak, deoarece are doar cinci jucători străini în lot: Risto Radunovic, Joyskim Dawa, Rachid Bouhenna, Malcom Edjouma și Ivan Mamut.

ADVERTISEMENT

Decizia surprinde și prin faptul că vine cu puțin timp înainte de începerea noului sezon în majoritatea sporturilor de echipă. Campionatul de fotbal al României, SuperLiga, acolo unde majoritatea echipelor au în componență mulți jucători străini, începe peste aproximativ o săptămână, vineri, 15 iulie.

ADVERTISEMENT