Meciul România – Kosovo a fost abandonat în minutul 90+3 după ce jucătorii oaspeţilor au hotărât să iasă de pe teren. O parte a fanilor a strigat “Serbia, Serbia”, iar căpitanul Amir Rrahmani a luat hotărârea de a ieşi de pe teren. Deşi “tricolorii” i-au aşteptat pe oaspeţi timp de o oră pentru a reveni pe teren, kosovarii au fost de neînduplecat şi arbitrul a fluierat finalul meciului.
Preşedintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a vorbit pentru FANATIK despre incidentele de la finalul confruntării România – Kosovo, fiind de părere că oaspeţii n-au avut niciun motiv real să părăsească terenul. Mai mult, atât căpitanul Amir Rrahmani, cât şi selecţionerul Franco Foda au minţit la declaraţii, când au spus că scandările au continuat şi după ce au intrat la vestiare:
“Eu consider că este o reacţie depăşită a jucătorilor din Kosovo, o reacţie exagerată. N-au fost motive reale de a avea această reacţie. Au fost şi provocări şi gesturi obscene realizate de jucătorii din Kosovo.
Mai mult, au avut şi gesturi care au fost sancţionate în trecut de UEFA, imitarea vulturului. Asta s-a văzut clar pe înregistrări. Văd că nu spune nimeni, dar atât declaraţiile antrenorului, cât şi a jucătorului nu sunt conforme cu realitatea.
Stadionul nu a continuat să strige ceva rasial sau “Serbia, Serbia”, după ce s-au retras de pe teren şi ăsta ar fi motivul pentru care n-au mai revenit. Iar în momentul în care incidentul a fost provocat de căpitanul naţionalei Kosovo, nu s-a auzit că tot stadionul ar fi scandat “Serbia” sau vreo lozincă menită să afecteze demnitatea jucătorilor oaspeţi.
Asta nu exclude că grupuri răzleţe nu ar fi scandat “Serbia, Serbia”, dar stadionul a scandat “România, România” şi a acoperit ambianţa. Chiar dacă au fost grupuri răzleţe, asta nu justifica ieşirea de pe teren în ultimele două minute.
Este o reacţie depăşită. În timpul meciului nu au fost scandări, s-ar fi folosit de ele jucătorii din Kosovo. Organizatorii au făcut înainte de meci un efort real şi efectiv de a atrage atenţia spectatorilor şi ultraşilor de a nu avea mesaje care pot genera oprirea meciului.
Din ce aţi relatat şi dumneavoastră, mass-media, ce au văzut şi telespectatorii, fanii de pe stadion s-au raliat acestui apel şi s-au comportat ca atare. Consider că nu sunt motive ca FRF să fie sancţionată, în sensul de a pierde meciul.
Chiar dacă nu sunt expert pe comisiile de specialitate ale UEFA, nici măcar o amendă n-ar trebui să primim. Nu sunt conforme cu realitatea declaraţiile kosovarilor.
Scandarea “Serbia, Serbia” nu-şi are locul. În mod indirect e o formă de tachinare a jucătorilor din Kosovo. Nu s-a strigat acest lucru. Dacă la momentul în care la provocarea echipei căpitanului din Kosovo la Alibec, apoi au început să arate gesturi obscene către spectatori, degetul mijlociu sau portarul naţionalei Kosovo care şi-a dus mâna la organele genitale, acestea au fost lucruri pe care UEFA Ar trebui să le sancţioneze.
Au fost provocări, dar nici măcar atunci întregul stadion nu a scandat “Serbia, Serbia”, ci câteva grupuri răzleţe. Că s-a mai aruncat o brichetă pe teren, nu este o cauză reală să acuzi 49.000 de oameni şi organizatorii că au fost rasişti sau că s-a încălcat libertatea umană.
România nu recunoaşte ca stat Kosovo, UEFA are alte reguli. A fost o competiţie, s-a intonat imnul, elementele de protocol au fost respectate. Mai mult, spectatorii au avut un comportament bun, având în vedere nivelul de risc şi relaţiile bilaterale între cele două echipe, că am mai avut meciuri cu ei.
Nu are ce să îşi reproşeze Federaţia şi nici marea majoritate a spectatorilor. Din punctul meu de vedere, FRF şi naţionala nu ar trebui să fie sancţionată în niciun fel”, a spus Asztalos pentru FANATIK.
UEFA urmează să ia o decizie după ce meciul România – Kosovo nu s-a încheiat pe teren. La o oră de la ieşirea de pe teren a kosovarilor, arbitrul a fluierat finalul meciului, astfel că sunt şanse mari ca România să se impună cu 3-0.