News

Președintele Germaniei, vizită oficială în România. Iohannis: “Presiunea asupra Rusiei trebuie să se intensifice”. Frank-Walter Steinmeier: “Vom rămâne alături de Ucraina” Update

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, s-a întâlnit miercuri cu omologul Klaus Iohannis. La Palatul Cotroceni, cei doi șefi de stat s-au referit și la războiul dintre Rusia și Ucraina.
04.05.2022 | 12:38
Presedintele Germaniei vizita oficiala in Romania Iohannis Presiunea asupra Rusiei trebuie sa se intensifice FrankWalter Steinmeier Vom ramane alaturi de Ucraina Update
Klaus Iohannis se va întâlni cu președintele Germaniei. Credit foto: Inquam Photos/George Calin
ADVERTISEMENT
04-05-2022
10:43

Klaus Iohannis și președintele Germaniei au avut un mesaj comun despre războiul din Ucraina

Consultările noastre de azi au confirmat încă odată că relația dintre România și Germania este foarte bună și are perspective, în pofida multiplelor provocări mai ales în plan securitar.

Germania este al treilea investitor economic în România. Desigur, discuțiile de azi s-au concentrat pe războiul Federației Ruse în Ucraina.

Astfel am reconfirmat sprijinul deplin pe care România îl acordă tuturor refugiaților ucraineni. Este crucial ca sprijinul statelor europene să continue atât pentru Ucraina, cât și pentru refugiații ucraineni.

Am abordat de asemenea necesitatea de noi abordări economice pentru Rusia. Presiunea trebuie să se intensifice. Toate crimele de război comise de trupele ruse trebuie anchetate minuțios și pedepsite de justiția internațională. Se va implica și România.

Am discutat și despre dificultățile majore cu care se confruntă Republica Moldova. Suntem alături de ea. România contează pe sprijinul Germaniei. România sprijină pe deplin integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei și Georgiei în Uniunea Europeană.

Am reiterat așteptările României pentru integrarea în Spațiul Schengen. În acest context am abordat și tema securității energetice”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

La rândul său, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat: ”Mă bucur că m-am întors la prieteni. Mi-am adus aminte de prima noastră întâlnire, când Sibiul era capitală europeană. Mă voi întoarce și la războiul din Europa…

La 30 de ani de la semnarea tratatului de prietenie dintre Germania și România s-au întâmplat foarte multe. Azi suntem legați foarte strâns din punctul de vedere al economiei și al politicii.

Poate niciodată nu a fost atât de limpede ca azi cât de importantă este unitatea în Europa, mai ales în contextul cumplitului război al Rusiei în Ucraina.

Distrugere, refugiați și multă suferință… Suntem convinși că noi – întreaga UE și NATO – vom fi lângă Ucraina și vom sprijini cu tot ce este necesar în această situație urgentă.

Sprijinul nostru va mai fi necesar multă vreme, chiar dacă războiul va mai dura câteva zile sau câteva săptămâni. Vom rămâne alături de Ucraina și nu o vom lăsa singură.

De asemenea, domnule președinte, mă aflu aici pentru a vă spune cât de impresionați suntem noi, germanii, de ospitalitatea arătată de poporul român față de refugiații ucraineni.

 

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a fost primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, acesta aflându-se într-o vizită oficială în țara noastră.

O vizită care marchează o colaborare de 30 de ani

Din comunicatul de presă emis de Administrația Prezidențială a României aflăm că Frank-Walter Steinmeier vine în România la invitația lui Klaus Iohannis. Această vizită oficială are loc la 30 de ani de la semnarea unui tratat de cooperare între țara noastră și Germania.

ADVERTISEMENT

“Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi miercuri, 4 mai 2022, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în țara noastră, la invitația Președintelui României.

Vizita Președintelui Republicii Federale Germania are loc în contextul aniversării a 30 de ani de la semnarea, la 21 aprilie 1992, a Tratatului dintre România și Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa, document-cadru emblematic al istoriei contemporane a relației bilaterale”, transmite Administrația Prezidențială.

ADVERTISEMENT

Acest tratat a fost semnat în 1992 și a pus bazele colaborării dintre cele două țări. Trebuie precizat că acest document a fost adoptat atunci ca România să adere la Consiliul Europei.

După cum arată comunicatul de presă, cei doi șefi de stat vor discuta despre extinderea colaborării dintre România și Germania în domeniile diplomatice, politice și economice.

ADVERTISEMENT

În plus, cei doi vor vorbi și despre minoritatea românească care locuiește în Germania, dar și despre etnicii germani din Transilvania.

“Cei doi șefi de stat vor aborda, de asemenea, perspectivele consolidării cooperării economice dintre cele două țări, în condițiile în care Germania este primul partener comercial al României, cu schimburi însumând în anul 2021 peste 35 de miliarde de euro, și al treilea investitor în economia românească. Vor fi discutate, totodată, stimularea investițiilor reciproce și aprofundarea cooperării sectoriale”, se mai arată în comunicatul de presă.

ADVERTISEMENT

Situația din Ucraina, pe agenda vizitei de stat

În timpul vizitei sale la București,  Frank-Walter Steinmeier va discuta cu președintele Iohannis și cu alți oficiali ai statului român despre contextul de securitate din regiune, războiul din Ucraina.

În plus, șefii de stat vor discuta despre modul în care NATO răspunde evoluțiilor războiului din Ucraina, dar și despre summitul alianței care va avea loc la Madrid.

“Totodată, agenda de discuții va cuprinde aspectele legate de sprijinul activ și cuprinzător de care au nevoie, în contextul regional actual, statele din Vecinătatea Uniunii Europene, în special Republica Moldova, Georgia și statele din Balcanii de Vest, inclusiv susținerea integrării europene a acestora”, se mai arată în comunicatul de presă.

ADVERTISEMENT