News

Președintele Iohannis a promulgat rectificarea bugetară în forma modificată de Parlament

08.07.2020 | 14:59
Presedintele Iohannis a promulgat rectificarea bugetara in forma modificata de Parlament
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis  a promulgat Legea de aprobare a OUG 50/2020 prin care s-a făcut rectificarea bugetului de stat pentru anul în curs. Varianta promulgată de către șeful statului conține și modificările prin care s-au alocat fonduri suplimentare administrațiilor locale, informează Agerpres.

După ce ordonanța de urgență a ajuns în Parlament, senatorii și deputații au introdus un amendament prin care sunt suplimentate fondurile alocate administrațiilor locale cu 930.000.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Amendamentul a fost inițiat de către PSD care a reclamat că  administrațiile locale au nevoie de fonduri în plus din cauza cheltuielilor generate de către epidemia de coronavirus.

Rectificarea bugetară aduce mai mulți bani la primării

Se majorează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale cu suma de 930.000 mii lei, potrivit anexei nr. 5 din prezenta ordonanţă de urgenţă, astfel: a) 373.639 mii lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap; b) 43.059 mii lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap şi a drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi indemnizaţiile lunare de la nivelul sectoarelor municipiului Bucureşti; c) 513.302 mii lei, pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti. Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să introducă modificările corespunzătoare în volumul şi structura bugetului de stat pe anul 2020”, prevedea amendamentul din Parlament.

ADVERTISEMENT

O altă modificare se referă la posibilitatea creșterii salariilor în companiile de stat, indiferent  de rezultatele economice ale acestora.

La determinarea sumelor cu care pot fi majorate cheltuielile de natură salarială pentru anul 2020, operatorii economici care aplică prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014 cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt condiţionaţi de îmbunătăţirea/menţinerea rezultatului brut realizat în anul 2019”, stipulează legea.

ADVERTISEMENT

Prin rectificarea bugetară adoptată de Guvern în luna aprilie, au fost suplimentate bugetele ministerelor Muncii și Sănătății și tăiate fondurile majorității celorlalți ordonatori principali de credite. Reducerile nu sunt însă mari, semn că Guvernul vrea să facă rost de bani prin creșterea deficitului, adică se îndatorează.

Bugetul general consolidat ar putea înregistra în acest an un deficit de 6,7% din Produsul Intern Brut revizuit după declanșarea crizei coronavirus, care a condus la un efort suplimentar la nivel bugetar de aproximativ 3% din PIB față de proiecția inițială.

ADVERTISEMENT

Principalii perdanți ai rectificării sunt: Ministerul Fondurilor Europene – 51.352.000 de lei, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – 4.696.000 lei, Secretariatul General al Guvernului – 16.958.000 lei etc.

ADVERTISEMENT