Consultări la Cotroceni. Orban: ”Parlamentarii PNL nu vor vota învestirea viitorului guvern”; Ciolacu: ”Președintele hotărăște cât de lungă va fi criza” UPDATE

SPECIAL FANATIK
Adrian Ilie   
în Hot News
06/02/2020, 09:11
Consultări la Cotroceni. Orban: ”Parlamentarii PNL nu vor vota învestirea viitorului guvern”; Ciolacu: ”Președintele hotărăște cât de lungă va fi criza” UPDATE SPECIAL FANATIK
Klaus Iohannis/ Sursa foto - facebook

Președintele Klaus Iohannis se consultă astăzi cu partidele politice în vederea desemnării viitorului premieri. Spre deosebire de numirile anterioare de prim-miniștri pe care le-a făcut, acum șeful statului vrea ca procedurile să fie cât mai rapide. Astfel, consultările au fost programate într-o singură zi, la capătul căreia Iohannis vrea să anunțe numele viitorului candidat la postul de premier. Președintele speră ca rezultatul actualei crize politice să fie alegerile anticipate.

UPDATE 17.07: Victor Ponta, președintele Pro România, a afirmat că nu va vota pentru învestirea unui guvern Orban 2. ”Nu îl vom vota, ar fi total ilogic și ridicol ca, după ce nu l-am votat în noiembrie, să-l votăm în februarie. Nu participăm la o numire care nu are scopul prevăzut de Constituție”, a declarat Victor Ponta după întâlnirea delegației Pro România cu președintele Klaus Iohannis, referindu-se la faptul că o nouă nominalizare a liderului PNL ar netezi drumul către anticipate.

Citeşte şi: Meciul dintre PNL și PSD „se joacă” și după moțiunea de cenzură. Care sunt însă marii pierzători după demiterea guvernului Ludovic Orban

Ponta susține că anticipatele ar prelungi criza politică, lucru ce va avea consecințe directe asupra economiei, și se va repeta scenariul din 2009, când președintele de atunci, Traian Băsescu, a refuzat să-l numească prim-ministru pe Klaus Iohannis, în acea vreme primar de Sibiu.

De asemenea, Ponta a avertizat că social-democrații dețin pârghiile necesare pentru a bloca convocarea alegerilor anticipate. ”PSD, fără noi și alte partide, deține majoritatea în Birourile Permanente reunite care stabilesc calendarul. Calendarul depinde în totalitate de decizia reprezentanților PSD. Dacă vrea PSD, se fac anticipate, dacă nu vrea, nu se fac”, a conchis Ponta.


UPDATE 16.17: ALDE se opune anticipatelor, a anunțat președintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu, după consultările de la Cotroceni. ”Administrația se blochează pentru că își vor aștepta noii șefi. Consecințele economice sunt la fel de preocupante pentru că vor fi presiuni pe cursul de schimb, pe nivelul dobânzilor, iar companiile nu vor putea să-și deruleze planurile de afaceri, mai ales cele care au contracte cu statul”, a argumentat Tăriceanu.

În plus, intervalul cu care ar fi devansate alegerile este prea mic pentru a reprezenta un câștig nesemnificativ.

Tăriceanu a precizat că ALDE nu are o propunere de premier, în schimb poate participa la discuții pentru găsirea unei majorități. ”Nu este ușor pentru că am înțeles că PNL l-a propus pe Ludovic Orban, dar nu va vota viitorul guvern. O situație nefirească în care un partid nu-și votează primul-ministru pentru că ambiția este de a se ajunge la anticipate cu orice preț”, a spus președintele ALDE.


UPDATE 16.07: Președintele executiv al PMP, Marius Pașcan, a spus că posibilitatea alegerilor anticipate este reală, dar partidul va lua o poziție duminică. ”Considerăm în acest moment că există posibilitatea alegerilor anticipate. Vom stabili în Consiliul Executiv Naţional al PMP, care va avea loc duminică, poziţia noastră în raport cu această posibilitate”, a declarat Paşcan, după întâlnirea delegației PMP cu președintele Iohannis.

Cei de la PMP își doresc ca viitorul guvern să adopte prin ordonanță de urgență votul în două tururi la alegerile locale, însă Pașcan recunoaște că realizarea acestui obiectiv este pur teoretică.


UPDATE 14.40: Kelemen Hunor, președintele UDMR, a anunțat că nu va susține candidatul PSD și Pro România pentru postul de prim-ministru, Remus Pricopie.

Nu vom constitui o majoritate în jurul candidatului PSD la funcția de prim-ministru. Votul pe moțiune era pentru a bloca schimbarea sistemului electoral, nu pentru un alt proiect politic. Am spus că nu avem o propunere pentru funcția de prim-ministru”, a declarat liderul UDMR.

El susține că este necesară o discuție care să clarifice chestiunile organizatorice legate de anticipate, mai ales după ce guvernul Orban a adoptat pe ultima sută de metri ordonanța de urgență privind un eventual scrutin anticipat.

Dacă ordonanța intră în vigoare trebuie sesizată CCR de către Avocatul Poporului. Reducerea termenului de la 90 la 50 de zile e ok, dar schimbarea locului unde votează cetățenii nu se poate accepta. Noi avem un sistem bazat pe liste județene. Dacă fiecare votează acolo unde dorește, se bulversează totul. Vă dați seama la Cluj dacă votează 100.000 de studenți care nu sunt locuitori ai Clujului sau încă 70.000 de oameni care lucrează acolo, dar cu domiciliul în alt județ…”, a spus Kelemen.

El a spus că, în principiu, anticipatele ar putea avea loc cel mai devreme pe 5 iulie, după dizolvarea pe 6 aprilie a Parlamentului.

În ce privește o nouă nominalizare a lui Orban pentru șefia Guvernului, Kelemen a spus că este probabilă respingerea în Parlament. ”Dacă domnul Orban a avut ieri 261 de voturi ”împotrivă” ieri, nu are cum, în mod logic, să aibă 234 ”pentru” poimâine, dar în România se mai pot întâmpla și surprize”, a conchis președintele Uniunii.


UPDATE 14.12: Delegația USR i-a transmis președintelui că Uniunea nu va susține învestirea niciunui guvern pentru a se ajunge la alegeri anticipate. ”Orice alt scenariu va continua  ce s-a întâmplat în ultimele trei luni. Ne vom asigura că nici un viitor guvern nu va avea susținere în Parlament, pentru a face pasul către anticipate”, a spus președintele USR, Dan Barna, după discuția cu președintele Iohannis.

În cazul în care proiectul anticipatelor nu se va finaliza, USR vrea să fie coooptată la guvernare într-un cabinet al cărui obiectiv esențial să fie introducerea votului în două tururi la alegerile locale.

Am făcut două cereri foarte clare. Prima, dacă proiectul anticipatelor nu se realizează, indiferent de premierul pe care îl va desemna președintele,  să aibă în programul de  guvernare adoptarea unei ordonanțe de urgență pentu alegerea primarilor. A doua este ca USR să facă parte din propunerile de guvern care s-ar realiza pentru a ne asigura că obiectivul alegerilor în două tururi este realizat”, a spus Barna.

Delegații Uniunii au făcut totuși o propunere formală pentru postul de prim-ministru, anume pe liderul PLUS, Dacian Cioloș. ”Constituția, jocul democratic prevăd acest mecanism, tocmai pentru a avea toate opțiunile pentru proiectul de anticipate și să avem și alternative dacă proiectul va fi blocat de majoritatea toxică din jurul PSD”, a motivat președintele USR.

Citește și: USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să fie cooptată la guvernare, dacă nu se ajunge la anticipate


UPDATE 13.12: Delegația PSD a ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis. ”Domnul profesor Remus Pricopie este o propunere foarte serioasă și președintele a luat act de propunerea noastră. Momentan, decizia este a președintelui României. El hotărăște cât de scurtă sau cât de lungă va fi criza guvernamentală”, a delarat Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu șeful statului.

Ciolacu a avertizat că o nouă desemnare a lui Orban ar crea probleme de constituționalitate și a sugerat că va recurge la arbitrajul Curții Constituționale.

Am luat act de autopropunerea domnului Orban după ce a existat în Parlament cel mai mare scor la o moțiune de cenzură post-decembristă. Nu știu cât de legală este propunerea ca el să fie tot el prim-ministru, dar cu certitudine vom cere lămuriri”, a spus președintele PSD.

Citește și: Marcel Ciolacu i l-a propus lui Iohannis pe Remus Pricopie pentru funcția de premier: ”PSD și Pro România au cel mai mare număr de parlamentari în jurul unei propuneri”


UPDATE 12.29: Consultările președintelui cu delegația PNL s-au încheiat, Orban anunțând că parlamentarii nu vor vota la învestirea viitorului cabinet pentru a grăbi anticipatele.

I-am prezentat președintelui deciziile care au fost luate astăzi, anume ca parlamentarii PNL să participe la procedurile de învestire a celor două guverne care vor fi rezultatul propunerilor făcute de președinte, dar să nu voteze învestirea. Pentru a se întruni condițiile pentru ca președintele să poată dizolva Parlamentul dominat de parlamentarii născuți din pixul lui Dragnea este nevoie de respingerea a două propuneri de guvern”, a declarat Ludovic Orban.


UPDATE 12.13: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat că partidul său și Pro România vor susține în fața președintelui Iohannis ca Remus Pricopie să devină viitorul premier.

Vă rog să vedeți că faptic PSD și Pro România au cel mai mare număr de parlamentari în jurul unei propuneri. Am văzut că USR are o propunere, iar Ludovic Orban s-a autopropus”, a spus Ciolacu înainte de a merge la Cotroceni.


UPDATE 11.30: Conducerea PNL s-a reunit în ședință înainte de consultările cu președintele Iohannis pentru a stabili mandatul cu care delegația partidului merge la Cotroceni. ”Obiectivul PNL este de a face posibile alegerile anticipate, de a contribui la îndeplinirea atribuțiilor constituționale care permit președintelui să dizolve Parlamentul și să aleagă unul care să-i reprezinte cu adevărat”, a declarat Ludovic Orban după încheierea ședinței.

Premierul demis a precizat că tot el va fi propus de PNL pentru șefia Guvernului, însă a spus că partidul său va contribui la respingerea următoarelor două guverne pentru a face posibilă dizolvarea Parlamentului și, implicit, alegerile anticipate.

Delegația își va exprima susținerea pentru obiectivul declarat al președintelui de a obține alegeri anticipate și de a contribui la respingerea celor două propuneri de guvern formulate”, a mai spus Orban.

Citește și: Mandatul delegației PNL la consultări: Orban propus din nou premier, fără ca liberalii să-l sprijine în Parlament


PSD, ținut în opoziție

Potrivit Administrației Prezidențiale,  consultările se vor desfășura după următorul program:

12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
12:45 – Partidul Social Democrat (PSD);
13:30 – Uniunea Salvați România (USR);
14:15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
15:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
15:45 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
16:30 – Grupul parlamentar Pro Europa;
17:15 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Klaus Iohannis a dezvăluit deja intențiile sale legate de Guvern. ”Eu am fost şi rămân adeptul alegerilor anticipate. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică ce duce spre alegeri anticipate”, a declarat, miercuri seara, șeful statului. Dacă acest proiect nu va reuși, președintele vrea ca viitorul cabinet să fie constituit de lliberali sau în jurul PNL.

”Este inadmisibil să pierdem timpul şi nervii, pentru că avem în continuare un PSD care nu doreşte reforme. PSD-ul să stea în opoziţie, să-şi revină, să se transforme într-un partid democratic şi european”, a mai spus președintele.

Și liberalii par că-și doresc anticipate astfel că este probabil să meargă cu aceeași propunere de premier și, mai mult, cu aceeași componență a Guvernului. ”Voi propune colegilor mei să menţinem acelaşi guvern pentru că a performat”, a spus liderul deputaților PNL, Florin Roman, la TVR1.

USR cere anticipate

PSD și Pro România vor veni la consultări cu aceeași propunere de premier, anume Remus Pricopie. După succesul moțiunii  de cenzură și desemnarea unui candidat comun pentur postul de șef al Guvernului, cele două partide iau acum în calcul o alianță politică prin care stânga să revină la guvernare după viitoarele alegeri parlamentare. Dacă vor fi anticipate sau la termen, nici Ciolacu nu este sigur pentru că nu a exclus, într-o declarație pentru Digi24, să se ajungă la un scrutin anticipat.

USR susține ferm alegerile anticipate, președintele Dan Barna anunțând că va susține orice demers în favoarea acestora. În cazul în care nu se va reuși dizolvarea Parlamentului, Uniunea este dispusă să participe cu miniștri la un guvern care să legifereze alegerea primarilor în două tururi prin ordonanță de urgență. În acest din urmă caz, USR este gata chiar să facă o propunere de premier, anume pe Dacian Cioloș.

În rest, cu excepția UDMR, partidele mai mici din Parlament – ALDE și PMP – nu au motive să fie încântate de perspectiva alegerilor anticipate, în condițiile în care sunt cotate în sondaje cu scoruri sub pragul electoral.

 

 

Închide ×

FANATIK.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a FANATIK.RO cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Am înțeles