LIVE Actualizat 20-05-2024
10:01

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit în accidentul de elicopter de duminică. Mohammad Mokhber, desemnat președinte interimar

Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit în accidentul de elicopter produs duminică. Salvatorii au ajuns la epava aeronavei și nu au găsit ”niciun semn” de viață.
20.05.2024 | 07:44
Presedintele Iranului Ebrahim Raisi a murit in accidentul de elicopter de duminica Mohammad Mokhber desemnat presedinte interimar
Elicopterul cu președintele Iranului și mai mulți oficiali s-a prăbușit în munți: toți pasagerii au murit. Sursa foto: X / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
20-05-2024
10:01

Ayatollahul Ali Khamenei l-a desemnat pe Mohammed Mokhber președinte interimar

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a decretat cinci zile de doliu național în Iran după moartea președintelui țării, Ebrahim Raisi. De asemenea, prim-vicepreşedintele Mohammad Mokhber a fost desemnat președinte interimar.

Constituţia din Iran prevede ca un Consiliu ”format din preşedintele Parlamentului, ministrul justiţiei şi prim-vicepreşedinte să organizeze alegeri pentru un nou preşedinte într-un termen de maximum 50 de zile”.

Noul preşedinte interimar, Mohammad Mokhber, are 68 de ani. El a fost numit de Ebrahim Raisi prim-vicepreşedinte în august 2021, după alegerile prezidenţiale.

20-05-2024
09:37

Vladimir Putin, Xi Jinping și Tayyip Erdogan, mesaje de condoleanțe după moartea președintelui Iranului

Statele apropiate de regimul de la Teheran, precum Rusia, China și Turcia, au fost primele care au transmis, prin liderii lor, mesaje de condoleanțe după ce s-a aflat oficial că președintele iranian Ebrahim Raisi a murit în accidentul de elicopter de duminică.

Seyed Ebrahim Raisi a fost un politician remarcabil care şi-a dedicat întreaga viaţă slujirii Patriei. În calitate de adevărat prieten al Rusiei, el şi-a adus o contribuţie personală inestimabilă la dezvoltarea relaţiilor de bună vecinătate între ţările noastre şi a depus eforturi uriaşe pentru a le aduce la nivelul unui parteneriat strategic“, a transmis Putin.

De la Beijing, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a transmis și el condoleanţe. “Preşedintele Xi a subliniat că moartea sa tragică este o mare pierdere pentru poporul iranian, iar poporul chinez a pierdut un bun prieten”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Qang Wenbin, într-o conferinţă de presă.

Pe X, fostul Twitter, liderul de la Ankara, Tayyip Erdogan, a transmis un mesaj de condoleanţe după moartea lui Raisi şi a lui Amir-Abdollahian.

”În calitate de coleg care a observat personal eforturile sale pentru pacea poporului iranian şi a regiunii noastre în timpul mandatului său, mi-l amintesc pe domnul Raisi cu respect şi gratitudine“, a postat Erdogan pe platforma X, adăugând că Turcia a stat alături de Iran în acest moment dificil.

20-05-2024
08:49

Oficial israelian, după tragedia aeriană din Iran soldată cu moartea președintelui Raisi: ”Nu am fost noi”

A venit și o primă reacție din Israel, stat aflat în conflict cu Iranul, după tragedia aviatică în care președintele Ebrahim Raisi a decedat. Un oficial israelian a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că țara sa nu a avut nicio legătură cu prăbușirea elicopterului. Moartea lui Raisi a venit într-un moment tensionat al relațiilor Iranului cu Israelul.

Nu am fost noi”, a spus oficialul de la Tel Aviv. Luni dimineață au venit mesaje de condoleanțe din întreaga lume după ce s-a aflat despre tragedia aviatică din Iran. Până în acest moment, Israelul nu a emis o declarație oficială despre incident.

20-05-2024
07:22

Teheranul confirmă moartea președintelui Ebrahim Raisi: ”Toți au devenit martiri”

Este oficial: președintele iranian Ebrahim Raisi, ministrul său de Externe, Hossein Amir-Abdollahian și încă șapte persoane şi-au pierdut viața în prăbușirea elicopterului care îi transporta, într-o zonă de munte din Azerbaijanul de Est.

Luni, un oficial iranian, a confirmat această tragedie. ”Preşedintele Raisi, ministrul de externe şi toţi pasagerii din elicopter au fost ucişi în prăbușire. Toți au devenit martiri”, a declarat pentru Reuters, acesta.

Ulterior, și Guvernul de la Teheran a anunțat oficial decesul președintelui. În același timp, Executivul iranian a dat asigurări, într-un comunicat, că moartea preşedintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter nu va provoca nici “cea mai mică întrerupere în administrarea” Iranului, informează agenția iraniană IRNA.

Preşedintele poporului iranian, muncitor şi neobosit, şi-a sacrificat viaţa pentru naţiune. Asigurăm naţiunea loială că, cu ajutorul lui Dumnezeu şi sprijinul poporului, nu va exista nici cea mai mică întrerupere în administrarea ţării“, a precizat executivul de la Teheran, la prima sa reuniune după anunţarea morţii preşedintelui Raisi, în vârstă de 63 de ani.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi (63 de ani), a murit în accidentul de elicopter care a avut loc duminică, 19 mai 2024, într-o zonă muntoasă de la granița cu Azerbaijan. Salvatorii nu au descoperit ”niciun semn de viață în aeronavă”, anunță presa locală.

Elicopterul cu președintele Iranului și mai mulți oficiali s-a prăbușit în munți: toți pasagerii au murit

În urmă cu 24 de ore, un elicopter care transporta mai mulți oficiali importanți de la Teheran, în frunte cu președintele Ebrahim Raisi și ministrul de Externe Hossein Amir-Abdollahian, s-a prăbușit în timp ce traversa un teren muntos pe o ceață densă, undeva în Azerbaijanul de Est.

ADVERTISEMENT

Imediat după ce s-a aflat despre acest incident, oficialii iranieni au precizat că viețile lui Raisi și a celorlalți pasageri sunt ”în pericol în urma prăbușirii elicopterului”. Intervenția salvatorilor a fost îngreunată de condițiile meteo nefavorabile.

După 20 de ore de căutări, echipele de salvare au ajuns la locul prăbușirii aeronavei. Speranțele că președintele iranian Ebrahim Raisi şi ceilalți pasageri au supravieţuit prăbuşirii elicopterului pe munte s-au năruit complet.

ADVERTISEMENT

Televiziunea de stat din Iran a anunțat, luni dimineață, că echipele de salvatori nu au detectat luni ”niciun semn” de viaţă” umană în elicopterul la bordul căruia se aflau oficialii de la Teheran.

Apoi, agențiile de presă afiliate regimului aflat la putere în Iran au confirmat tragedia. ”Toți pasagerii elicopterului care îl transporta pe președintele și ministrul iranian de externe au fost martirizați”, anunță agenția de stat Mehr.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație pentru cealaltă agenție afiliată puterii, IRNA, Pir-Hossein Kolivand, șeful serviciilor de urgență din Iran a spus: ”Nicio urmă de supraviețuitori nu a fost văzută după descoperirea epavei elicopterului prăbușit”.

Alături de preşedintele Ebrahim Raisi, la bordul elicopterului prăbușit se mai aflau ministrul de Externe Hossein Amir Abdollahian, guvernatorul provinciei Azerbaidjanul de Est, Malek Rahmati Tabriz, Imamul Mohammad Ali Alehashem, pilotul, copilotul, şeful echipajului, şeful securităţii şi o altă gardă de corp.

ADVERTISEMENT

Imagini pe site-urile de socializare cu locul prăbușirii elicopterului cu președintele Iranului

Pe internet au apărut mai multe imagini cu locul în care a fost găsită epava elicopterului la bordul căruia se aflau președintele Iranului. Se observă resturi din elicopter împrăștiate într-o zonă muntoasă.

ADVERTISEMENT
Tags: