News

Președintele Israelului, vizită în România. Reuven Rivlin, primit de Klaus Iohannis: ”Vrem organizarea unei ședințe comune de Guvern”. Update

Reuven Rivlin, președintele Israelului, efectuează în această săptămână o vizită de stat în România, la invitația lui Klaus Iohannis.
08.06.2021 | 13:40
Presedintele Israelului vizita in Romania Reuven Rivlin primit de Klaus Iohannis Vrem organizarea unei sedinte comune de Guvern Update
ADVERTISEMENT
08-06-2021
10:44

Klaus Iohannis: ”Vrem organizarea unei ședințe comune de Guvern”

La conferința comună de presă a celor doi șefi de stat, Klaus Iohannis a anunțat că dorește ca cele două state, România și Israel, să organizeze o ședință comună de Guvern. Evenimentul ar urma să aibă loc chiar în acest an.

”Între România şi Statul Israel există relaţii privilegiate cu caracter strategic, fundamentate pe legături solide, de ordin istoric, cultural şi uman.

O contribuţie esenţială la crearea acestei relaţii speciale o au cele două comunităţi, cărora le adresez un gând bun şi cu acest prilej.

Suntem îndatoraţi comunităţii originarilor din România pentru aprecierea de care ţara noastră se bucură în Israel în cele mai diverse domenii – tehnic, medical, artistic, sportiv, pentru a enumera doar câteva.

Dialogul asigură o activitate pregătitoare eficientă pentru dezvoltarea cooperării sectoriale, în perspectiva următoarei ședințe comune de Guvern, pe care o dorim organizată în acest an”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele Israelului, Reuven Rivlin (81 de ani), întreprinde în această săptămână o vizită oficială în România, la invitația omologului său, Klaus Iohannis.

Pe agenda oficialului de la Tel Aviv mai figurează întâlniri cu preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Președintele Israelului, vizită de stat în România. Reuven Rivlin, primit de Klaus Iohannis la Cotroceni

În cursul zilei de marți, 8 iunie, președintele din Israel se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu şeful statului român, având programate convorbiri față în față şi în plenul celor două delegaţii,

De la ora 13:15, cei doi șefi de stat, Klaus Iohannis și Reuven Rivlin, vor face declarații comune de presă.

ADVERTISEMENT

”Vizita de stat a Președintelui israelian se înscrie în dinamica foarte bună a contactelor bilaterale la nivel înalt din ultima perioadă, cea mai recentă întrevedere între cei doi șefi de stat având loc cu prilejul participării Președintelui României la Forumul Mondial privind Memoria Holocaustului de la Ierusalim, din ianuarie 2020, urmată de discuții telefonice în lunile martie și iunie 2020.

Vizita Președintelui Reuven Rivlin reflectă soliditatea relației bilaterale, precum și faptul că Statul Israel rămâne un partener cheie, cu valențe strategice, al României în Orientul Mijlociu”, anunță Administrația Prezidențială.

ADVERTISEMENT

Marți după amiază, oficialul israelian va fi primit la Palatul Victoria de către prim-ministrul Florin Cîţu.

Tema discuțiilor Iohannis – Rivlin

Convorbirile de la Cotroceni ale celor doi preşedinţi se vor concentra pe modalităţile de dezvoltare şi aprofundare a relaţiilor bilaterale în toate domeniile de interes comun, vizita având loc în contextul celebrării, la 11 iunie, a 73 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vor fi abordate teme prcum cooperarea economică şi cea în domeniul sănătăţii, inclusiv în ceea ce priveşte contracararea pandemiei de Covid-19, educaţia privind Holocaustul şi alte măsuri de combatere a antisemitismului în România, precum şi schimburile culturale şi interumane dintre cele două state, precizează sursa citată.

O atenție deosebită va fi acordată situaţiei din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv stadiului Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, cu accent pe situaţia de securitate din regiune în urma evoluţiilor recente, urmând a fi abordate şi alte teme de actualitate de pe agenda regională şi cea internaţională, a mai informat Președinția.

De profesie avocat, Reuven Rivlin ocupă funcția de președinte al Israelului din anul 2014.

ADVERTISEMENT