News

Klaus Iohannis anunță noi restricții: „Sunt necesare măsuri urgente, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă”. Video

Klaus Iohannis a anunțat că va convoca pentru mâine o ședință cu toți factorii responsabili în combaterea pandemiei pentru a se decide un nou set de măsuri.
19.10.2021 | 16:24
Klaus Iohannis anunta noi restrictii Sunt necesare masuri urgente nu trebuie sa mai pierdem nicio clipa Video
ADVERTISEMENT
19-10-2021
15:18

Iohannis: „Coșmarul ne arată că valul 4 este mult mai agresiv decât cele mai pesimiste prognoze”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că sunt necesare, cât mai rapid măsuri eficiente de combatere a răspândirii SARS-CoV-2, el menționând adoptarea de „măsuri restrictive”, care numai acestea ar putea să reducă incidența cazurilor de coronavirus.

El a dat ca exemplu introducerea obligativității certificatului verde prin adoptarea de către Parlament, în regim de urgență, a unei asemenea legi, precum și alte măsuri care să reducă, „pe termen scurt”, mobilitatea și interacțiunea cetățenilor.

Șeful statului s-a arătat nemulțumit de modul în care au acționat autoritățile în ultima perioadă, lipsa unor măsuri concrete amplificând numărul de cazuri de Covid-19 și, implicit, al deceselor

Iată principalele declarații ale președintelui:

 

-„Acum ceea ce mai contează este să reușim să această perioadă. Este alarmantă lipsa de acțiuni concrete a autorităților și cifrele confirmă că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit. Am decis să convoc o ședință cu toți responsabilii guvernamentali pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singure care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor.

Este o perioadă a suferinței, o dramă națională de proporții teribile. Nu avem altă soluție decât să o depășim. Prioritatea zero salvarea  vieții semenilor noștri, apărarea celor vulnerabili. Orice alte teme trec în plan secund. Nimic nu este mai presus de viață și trebuie să facem tot ce este omenește posibil.

-Chiar în acest momente, medicii duc o luptă epuizantă pentru  viață, dar nici sistemele medicale dezvoltate nu pot face unui număr atât de mare de îmbolnăviri. Suntem recunoscători statelor care ne vin în sprijin

-Vaccinarea este singura soluție care funcționează. Este în același timp și argumentul suprem împotriva celor care, contestând vaccinurile cu premeditare sau din ignoranță, sunt indirect responsabili și vinovați de suferința semenilor pe care, chipurile, încearcă să-i salveze de efecte adverse imaginare (…) Conspirațiile și teoriile fakenews fac extrem de mult rău celor care încurajați să refuze tocmai soluția care le-ar putea salva viața.

Sunt necesare măsuri urgente și este nevoie de ele acum, fie că vorbim de certificatul verde adoptat în regim de urgență de către Parlament sau alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea și interacțiunea umană nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma și a le pune în aplicare. Orice zi pierdută poate avea efecte dramatice.

-Vaccinați-vă, purtați mască, evitați aglomerațiile! Suntem în al 12-lea ceas, să ne protejăm și să salvăm viețile celor apropiați”

Intervenția publică a șefului statului survine într-o zi în care autoritățile sanitare au anunțat un bilanț sumbru din punct de vedere epidemiologic, cu cel mai mare număr de infectări și de decese înregistrate în 24 de ore, de la începutul pandemiei încoace.

Tot astăzi, au loc în Parlament audierile candidaților de miniștri propuși de către premierul desemnat Dacian Cioloș. Până acum, candidații nu au primit avize pozitive ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra șanselor guvernului de a primi miercuri votul de învestire în Parlament.

ADVERTISEMENT

Astfel, criza politică s-ar putea prelungi într-un context în care criza sanitară a căpătat proporții tragice, iar guvernul interimar să guverneze cu atribuții reduse și în perioada următoare.

O situație epidemiologică dezastruoasă

Bilanțul dat publicității, marți la amiază, de către Grupul de Comunicare Strategică arată agravarea continuă a situației epidemiologice din România.

ADVERTISEMENT

În ultimele 24 de ore, au fost 18.863 cazuri de infectare cu noul coronavirus, cele mai multe de când a izbucnit pandemia în țara noastră.

Numărul persoanelor care au decedat în ultimele 24 de ore din cauza Covid-19 a fost de 574, această cifră fiind un record absolut.

ADVERTISEMENT

Dintre cele 574 decese, 5 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 26 la categoria de vârstă 40-49 ani, 60 la categoria de vârstă 50-59 ani, 141 la categoria de vârstă 60-69 ani, 197 la categoria de vârstă 70-79 ani și 145 la categoria de vârstă peste 80 ani”, a anunțat GCS.

Autoritățile au transmis și faptul că 518 dintre persoanele care au murit au prezentat comorbidități, iar 528 dintre acestea erau nevaccinate.

ADVERTISEMENT

Totodată, 13 dintre decese sunt anterioare acestui interval, iar ele au avut loc atât în septembrie, cât și în zilele anterioare ale lunii în curs.

În total, în spitalele din țara noastră sunt 19.730 de persoane, dintre care 1.805 sunt internate la ATI. De asemenea, numărul copiilor internați se apropie de 500. Sunt 486 sunt minori în spitale, dintre care 36 sunt în secțiile de terapie intensivă.

În izolare la domiciliu se află 137.484 de persoane care au fost confirmate cu infecție cu noul coronavirus, iar 18.506 persoane se află în izolare instituționalizată.

ADVERTISEMENT