News

Președintele Iohannis: „Nu voi mai accepta încercarea de formare a unui guvern minoritar”. Video

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Acesta a vorbit despre două subiecte: criza politică și redeschiderea școlilor.
04.11.2021 | 18:01
Presedintele Iohannis Nu voi mai accepta incercarea de formare a unui guvern minoritar Video
ADVERTISEMENT
04-11-2021
16:04

Iohannis: „Aștept cu consultările până când se va forma o majoritate”

În declarația sa, șeful statului a precizat că încercările de până acum de formare a unui guvern minoritar s-au soldat cu un eșec, motiv pentru care nu va desemna un nou candidat pentru postul de prim-ministru până când nu se va cristaliza o majoritate în Parlament care să voteze învestirea unui nou cabinet.

Din acest considerent, consultările președintelui cu partidele politice vor avea loc numai după ce acestea vor finaliza negocierile pentru o susținere majoritară în Parlament. 

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

-„Din păcate, ultima propunere nu a întrunit un număr suficient de posibile voturi în Parlament și astfel guvernul Ciucă nu s-a mai prezentat în Parlamentul României. Între timp, partidele au reluat discuțiile și este un lucru foarte bun.

-Este foarte clar că încercările de formare a unor guverne minoritare nu au dus la niciun rezultat și în consecință nu pot să accept în continuare astfel de abordări

-În concluzie, voi aștepta cu consultările formale până când din discuțiile între partide se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia atunci când această majoritate va fi asumată voi convoca consultări pentru formarea noului  guvern.

Subiectul apariției publice a șefului statului este, cel mai probabil, legat de negocierile dintre partidele politice parlamentare pentru instalarea unui nou guvern.

După ce premierul desemnat Nicolae Ciucă și-a depus mandatul primit de la șeful statului, PNL a demarat discuții cu USR și  PSD pentru a vedea cu care dintre aceste două formațiuni politice poate forma o majoritate.

ADVERTISEMENT

Până acum, Klaus Iohannis nu a mai făcut niciun comentariu public legat de noile negocieri dintre partide.

PNL negociază și cu USR și cu PSD

Prima formațiune cu care PNL a discutat despre posibila formare a unei majorități a fost USR, adică foștii parteneri de coaliție. Florin Cîțu a fost optimist după întâlnirea cu liderii USR, și a spus că „sunt șanse mari să refacem coaliția cu USR”.

ADVERTISEMENT

Totodată, după runda de discuții, Dacian Cioloș a declarat că așteaptă ca PNL să discute și cu PSD și să ia o decizie rapidă, iar dacă se reface coaliția de dreapta, decizia privind premierul o va lua PNL.

Conform Digi24, Klaus Iohannis ar fi avut o întâlnire cu liderii PNL, miercuri seara, cu o zi înainte ca partidul să discute cu PSD pentru posibilitatea unei majorități parlamentare.

ADVERTISEMENT

Președintele își dorește ca în momentul consultărilor să existe o majoritate conturată. Acesta nu mai vrea să desemneze un premier decât dacă ar exista o susținere confortabilă în Parlament.

Sursa citată notează că șeful statului l-ar putea desemna și pe Cîțu, dacă acesta ar avea o majoritate. Iohannis nu ar fi înclinat pentru o alianță cu USR sau PSD, dar ar fi impus o singură condiție: premierul trebuie să fie din PNL.

ADVERTISEMENT

Dacă USR acceptă un premier PNL, dar altul decât Cîțu, PSD-ul spune că va merge la consultările de la Cotroceni cu propria propunere de prim-ministru.

Vom merge cu propunere de premier la Cotroceni. Nu am avut nicio discuție despre nicio funcție, toate discuțiile au fost despre programul de guvernare și priorități.

Sunt ferm convins că președintele va respecta Constituția. Consider că și noi, și domnul președinte suntem obligați să respectăm Constituția”, a spus Ciolacu, joi, la sediul PSD.

ADVERTISEMENT