Președintele României, Nicușor Dan, a susținut miercuri prima sa conferință de presă la Palatul Cotroceni, în care a oferit detalii despre stadiul negocierilor pentru formarea noului Guvern și despre planurile pentru reducerea deficitului bugetar.
„Încă de săptămâna trecută lucrează un grup de lucru pe problema deficitului. Începând de ieri, am început grupul de lucru pentru elaborarea programului de guvernare, la care participă tehnic corespunzător fiecărui minister, reprezentanței partidelor. Ne dorim ca luni să avem o primă schiță a programului de guvernare și de aici să înceapă discuția pe acordul de guvernare. Vreau să spun două lucruri. În primul rând, salut disponibilitatea tuturor partidelor, PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților de a participa în acest moment la formarea guvernului”, a declarat șeful statului.
De asemenea, președintele României a atras atenția asupra situației fiscale grave a țării. Potrivit acestuia, România va trata cu maximă seriozitate relația cu instituțiile europene și cu investitorii. Oficialul a anunțat că urmează ca liderilor politici să le fie prezentat joi un set de propuneri privind reducerea deficitului, chiar dacă nu există un consens complet în prezent.
În același timp, în ceea ce privește relațiile internaționale, luna iunie pare că va fi una încărcată pentru Administrația Prezidențială. Șeful statului a anunțat că vor avea loc mai multe deplasări externe, printre care o vizită din partea Regelui Spaniei și o vizită la Chișinău, urmate de participarea la Summitul NATO de la Haga și la Consiliul European.
„În ceea ce privește deficitul, așa cum am spus, este un grup de lucru care s-a constituit săptămâna trecută, lucrează în fiecare zi. O primă schiță de propuneri, inclusiv cele care nu există acord, își propun să o prezinte liderilor mâine, joi, și bineînțeles că de aici va începe discuția politică.
Ceea ce vreau să transmit și românilor, și mai ales mediului financiar, este că suntem serioși. Suntem conștienți de faptul că România are un deficit care nu este sustenabil în acest moment și că suntem serioși atât în reducerea deficitului, cât și în relația cu Comisia Europeană și în relația cu mediul financiar cu investitori.
Pe partea externă, în cursul lunii iunie, o să avem pe 10 iunie o vizită a Regelui Spaniei, tot pe 10 iunie vom face o vizită la Chișinău. Pe 25 iunie vom participa la Summitul NATO de la Haga iar pe 26 iunie Consiliul European”, a mai declarat șeful statului.
Întrebat dacă viitorul premier va fi un nume politic și dacă există deja un set de măsuri clare pentru reducerea deficitului bugetar, Nicușor Dan a declarat: „Așa cum am spus, nu s-a discutat de persoane până în momentul acesta. Bineînțeles că au fost puse pe masă, cum spuneți dumneavoastră, diferite scenarii de prim-ministru, dar fără ca persoane să fie nominalizate. Deci așteptăm, așa cum este firesc, un acord pe program și imediat după o să discutăm și de lume”. Referitor la o posibilă majorare a TVA-ului, președintele a subliniat că, din punctul său de vedere, toate discuțiile economice ar trebui să pornească de la ideea că această taxă nu trebuie crescută.
Una dintre întrebările jurnaliștilor prezenți la conferința de presă a fost legată de o comparație celebră făcută de Nicușor Dan pe vremea când era primarul Capitalei. Pe atunci, politicianul folosea o pizza pentru a explica felul în care se împart banii publici. Întrebat cum arată acum „pizza” bugetului național, după ce a văzut datele de la Ministerul Finanțelor, șeful statului a răspuns direct:
„De ani de zile noi plătim o pizza medie și mâncăm o pizza mare. Cam asta este analogia și bineînțeles că diferența asta trebuie să fie plătită de cineva. Chestiunea este că un lucru bun care s-a întâmplat în ultimii ani este creșterea încasărilor raportat la ca procent din produsul intern brut. Deci suntem undeva la 30%, am plecat de pe la 26%.
Pe măsură ce o să consolidăm ANAF-ul, pe măsură ce reducem din evaziunea fiscală, procentul ăsta o să crească. Problema a fost că cheltuielile statului au crescut mult mai mult față de cât își permitea România. Chiar dacă, evident, e o nevoie de dezvoltare, e nevoie să construim autostrăzi, cheltuielile statului au crescut mult prea mult față de procentul din PIB și acum trebuie să ajustăm”, a explicat președintele României.