Budapesta și Kievul au intrat într-un război al declarațiilor violente, după ce președintele Parlamentului ungar a declarat că atacurile lui Volodimir Zelenski la adresa unor lideri străini sunt dovada unor probleme psihice.
Într-un interviu acordat postului ungar de știri Hir TV, președintele Parlamentului ungar, Laszlo Köver, a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski are probleme psihice și că acest lucru explică atacurile sale la adresa liderilor străini.
„De obicei, cei care au nevoie de ajutor îl cer politicos – cu insistență, dar întreabă, nu cer sau amenință. De obicei, cineva îi amenință pe dușmani, nu pe cei pe care doresc să-i aibă ca prieteni. Există o problemă psihică personală aici”, a spus Laszlo Kever.
Oficialul ungar a subliniat că „atât în viața privată, cât și în politică”, oamenii se abțin de obicei să îi amenințe pe cei „pe care vor să îi facă prieteni” și că, acest tip de comportament, dovedește o problemă psihică, dar „nu se știe ce se poate face în acest sens”.
„Declarațiile președintelui [ucrainean] sună uneori foarte ciudat. Nu-mi amintesc ca liderul unei țări care are nevoie de ajutor să permită un astfel de ton față de cineva, inclusiv în Ungaria și Germania”, a mai spus președintele Parlamentului de la Budapesta.
Ministerul de Externe de la Kiev a reacționat dur la declarațiile oficialului ungur, transmițând într-un mesaj publicat pe Facebook de către un reprezentat al ministerului că Ucraina așteaptă publicarea certificatului de sănătate mintală a lui Laszlo Köver până a-i putea comenta declarațiile.
„Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei așteaptă eliberarea unui certificat privind starea sănătății sale mintale a președintelui Parlamentului ungar, Laszlo Köver. Evaluarea ulterioară a cuvintelor domnului Köver depinde în mod direct de concluzia consemnată în certificat”, a scris pe Facebook reprezentantul oficial al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko.
Acesta a continuat și a spus că „politicienii maghiari continuă în mod persistent să arunce cu noroi în Ucraina”, ceea ce nu este surprinzător, deoarece „din punct de vedere istoric, Ungaria s-a orientat de mai multe ori de partea răului”.
Ungaria și Budapesta se află în relații reci de la începutul războiului în condițiile în care Viktor Orban a fost și a rămas un apropiat al președintelui Vladimir Putin. Ungaria s-a opus asistenței militare către Kiev și chiar nu a permis tranzitarea teritoriului său a armamentului trimis de către NATO Ucrainei. Budapesta s-a opus constant șirului de sancțiuni economice pe care UE le-a impus Moscovei.
Disputa dintre Viktor Orban și Zelenski a devenit una personală după ce liderul de la Kiev l-a criticat direct pentru blocarea eforturilor occidentale de ajutorare a Ucrainei. „Trebuie să decideți singuri cu cine sunteți. Am văzut acest memorial (la Budapesta, n.red.), despre crime în masă. Am fost acolo cu familia mea. Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, mergi pe malul Dunării. Uită-te la pantofii ăia și vei vedea cum se pot întâmpla din nou uciderile în masă în lumea de astăzi. Asta face Rusia astăzi. Adulți și copii. Bunicii. Mii. Aceste mii de oameni nu mai sunt. Nu este timp să eziți. Este momentul să te hotărăști deja”, a spus Zelenski într-un mesaj de mulțumire pentru statele europene, mesaj transmis la o lună de zile după începerea războiului.
La rândul său, Viktor Orban, după câștigarea alegerilor la începutul lunii mai, în discursul său victorios l-a numit pe Zelenski drept „un adversar”.