News

Președintele Poloniei acuză UE că joacă necinstit cu țara sa. “Nu am intrat într-o Uniune în care să ni se impună modele străine”

Preşedintele Poloniei susţine ideea că Germania că i-a declarat ţării sale un război neconvenţional. Andrzej Duda susţine teza că Varşovia e subiectul unui atac hibrid
08.11.2022 | 18:24
Presedintele Poloniei acuza UE ca joaca necinstit cu tara sa Nu am intrat intro Uniune in care sa ni se impuna modele straine
Preşedintele Poloniei acuză UE că joacă necinstit cu ţara sa Foto: prezydent.pl
ADVERTISEMENT

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat într-un interviu acordat săptămânalului Sieci că ţara sa se află sub presiune ideologică și șantaj financiar din partea Occidentului. Mai mult, el consideră că “Germania, prin organismele de la Bruxelles și mainstreamul liberal de stânga”, i-a declarat Poloniei un război neconvențional.

“Acesta nu e genul de Uniune pe care ne-o dorim”

În cadrul interviului, reporterul a adus în discuţie un interviu cu europarlamentarul polonez Jacek Saryusz-Wolski, în care acesta s-a exprimat destul de dur despre relațiile dintre Polonia și UE. Acesta a acuzat fără menajamente că Polonia este obiectul unui atac hibrid, al presiunii ideologice și al șantajului financiar, prin urmare Varșovia ar trebui să-şi caute independența în Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

În comentariile sale la părerile lui Saryusz-Wolski, liderul polonez a remarcat că este de acord cu diplomatul în multe privințe. “Am citit cu mare atenție interviul şi trebuie să spun că sunt de acord cu el în multe puncte. El pune un diagnostic foarte dur, că Polonia este subiectul unui atac hibrid.

El spune acolo: ‘Este timpul să recunoaștem că Germania prin Bruxelles și mainstream-ul liberal de stânga ne-au declarat un război neconvențional’. Eu consider că nu am intrat într-o Uniune în care să ni se impună modele străine. Acesta nu este genul de Uniune pe care ne-o dorim. Polonezii nu au fost de acord cu o astfel de ‘unire’. Sunt convins că polonezii vor să decidă singuri, nu să ne oblige cineva să facem ceva“, a declarat Andrzej Duda, în interviul publicat ulterior pe site-ul preşedinţiei Poloniei.

ADVERTISEMENT

Președintele polonez a mai subliniat că Uniunea Europeană joacă necinstit cu Polonia, făcând aluzie la Ursula von der Leyen, cu care Duda a negociat situația din justiție și alocarea de bani pentru reforme.

Am vorbit deschis cu Ursula von der Leyen despre situația din justiție, de ce există atâtea fricțiuni în jurul ei, de ce ar trebui să o reparăm. De asemenea, i-am spus clar că intervenția instituțiilor europene în această chestiune este ilegală, că este o încălcare a legislației europene“, a spus liderul polonez.

ADVERTISEMENT

În plus, Duda a declarat că în Polonia există forțe politice care duc politici care contravin intereselor fundamentale ale statului polonez și “își freacă mâinile” atunci când Bruxelles-ul ia decizii care dăunează Varșoviei.

“Regret, dar acestea sunt faptele. La fel ca și faptul că stânga liberală, ai cărei reprezentanți sunt majoritari în Comisia Europeană, își doresc cu orice preț să realizeze o schimbare a puterii în Polonia”, a mai spus Duda.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte viitorul, preşedintele Poloniei crede că la anul vom asista la o ciocnire a două viziuni diferite despre Polonia și locul ei în comunitatea internațională. O viziune a unui stat suveran, subiectiv, și o viziune care vizează federalizarea UE, pe care puterile europene o cer. “Auzim deja că ar trebui să renunțăm la dreptul de veto și să introducem votul majoritar în toate chestiunile. Acest lucru va însemna de facto că ei (n.red. – cei de la Bruxelles) își vor putea urmări în primul rând propriile interese. Desigur, ni se va spune că este vorba despre marele interes al întregii Europe, dar adevărul este că este marele interes al celor mari“, a conchis liderul de la Varşovia.

ADVERTISEMENT