News

Președintele Poloniei s-a infectat cu coronavirus. Câștigătoarea de la Roland Garros, printre contacții săi

24.10.2020 | 11:36
Presedintele Poloniei sa infectat cu coronavirus Castigatoarea de la Roland Garros printre contactii sai
ADVERTISEMENT

Andrzej Duda, președintele Poloniei, este infectat cu coronavirus și a intrat în carantină. Președintele Duda s-a întâlnit ieri cu jucătoarea de tenis Iga Swiatek, care a câștigat recent turneul de la Roland Garros.

Ieri președintele a fost testat pentru coronavirus. Rezultatul a ieșit pozitiv. Președintele se simte bine. Suntem în legătură permanentă cu serviciile medicale relevante”, a anunțat pe Twitter consilierul prezidențial Blazej Spychalski, citat de Reuters.

ADVERTISEMENT

Infectarea lui Duda survine în condițiile în care de astăzi au intrat în vigoare noi restricții în Polonia, țară care se confruntă cu un noul val al epidemiei, cu un număr record de infectări în 24 de ore care a ajuns vineri la 13.632.

Iga Swiatek s-a întâlnit ieri cu președintele Poloniei

Andrzej Duda (48  de ani) are mai mult un rol ceremonial, dar are drept de veto față de legile adoptate de Parlament. El este un  aliat al partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS).

ADVERTISEMENT

Președintele este un om tânăr, cred că va trece peste infecție fără probleme”, a spus ministrul adjunct al Sănătății Waldemar Kraska, într-o declarație pentru postul de radio RMF. Kraska a spus că se așteaptă ca toți cei care au intrat în contact cu Duda în ultimele zile să intre în carantină.

Printre aceștia se află și jucătoarea de tenis Iga Swiatek, care a câștigat recent turneul de la Roland Garros. Ea s-a întâlnit vineri cu Duda care Crucea de Aur pentru Merit ca urmare ca realizărilor sale sportive.

ADVERTISEMENT

De astăzi, un nou set de restricții intră în vigoare în Polonia, printre care și închiderea pentru două săptămâni a restaurantelor și barurilor. Școlile vor rămâne deschide, dar numai elevii de până la clasa a treia inclusiv vor intra în sălile de clasă, pentru restul cursurile desfășurându-se doar online. De asemenea, au fost interzise adunările cu mai mult de cinci persoane.

În pofida acestor interdicții, mii de polonezi au ieșit în stradă ieri seara pentru a protesta față de decizia de joi a Tribunalului Constituțional prin care au fost interzise aproape complet avorturile în această țară predominant romano-catolică.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a raportat vineri un număr de 153 de decese asociate coronavirusului, ridicând numărul total al victimelor COVID-19 la 4.172. Până acum, peste 228.000 de polonezi s-au îmbolnăvit.

Sistemul de sănătate începe să se clatine sub povara numărului mare de pacienți, forțând guvernul să instaleze spitale de campanie. Partidul de guvernământ este ținta unui val de critici din partea opoziției care-l acuză că nu a pregătit țara pentru al doilea val de coronavirus, iar sondajele de opinie indică o scădere a popularității atât pentru PiS, cât și pentru Duda.

ADVERTISEMENT
Tags: