News

Președintele și mai mulți miniștri din Sri Lanka au demisionat. Protestatarii au ocupat palatul președintelui și i-au mâncat mâncarea

Mai mulţi miniştri ai guvernului din Sri Lanka au demisionat după ce președintele și premierul au luat aceeași decizie. Sute de protestatari au ocupat palatul prezidențial.
10.07.2022 | 19:00
Presedintele si mai multi ministri din Sri Lanka au demisionat Protestatarii au ocupat palatul presedintelui si iau mancat mancarea
Protestatarii au luat cu asalt palatul președintelui Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit unui oficial guvernamental, cel puţin patru membri ai cabinetului şi-au depus demisiile, iar alţi câţiva urmează să ia aceeaşi decizie.

Președintele și mai mulți miniștri din Sri Lanka au demisionat

Sute de protestatari continuau să ocupe duminică reşedinţa oficială a preşedintelui, biroul acestuia şi pe cel al prim-ministrului în capitala ţării, Colombo.

ADVERTISEMENT

Reşedinţa privată a premierului Ranil Wickremesinghe a fost incendiată sâmbătă, iar trei suspecţi au fost arestaţi, a indicat poliţia.

Gotabaya Rajapaksa, președintele statului, l-a anunțat pe şeful parlamentului că va demisiona pe 13 iulie, în timp ce premierul s-a oferit să plece din funcţie, dar nu a precizat o dată.

ADVERTISEMENT

Proteste masive zguduie Sri Lanka încă din luna aprilie, rezultat al dificultăţilor provocate de penuria de combustibili, gaz, fertilizatori şi alimente, acutizate de o criză economică fără precedent.

Fratele preşedintelui, Mahinda Rajapaksa, a demisionat deja pe 9 mai din funcţia de prim-ministru în urma unui val de violenţe.

ADVERTISEMENT

Palatul prezidențial, luat cu asalt sâmbătă

Zeci de mii de protestatari au pătruns cu forța sâmbătă în reședința din Colombo a președintelui. Mulți dintre aceștiaau rămas acolo și duminică și au continuat să ia contact cu luxul în care a trăit până acum Gotabaya Rajapaksa.

Protestatarii s-au antrenat în sala de gimnastică a președintelui și chiar au mâncat din alimentele găsite în bucătăria acestuia.

ADVERTISEMENT

 

Potrivit publicației locale Daily Mirror, protestatarii ar fi găsit milioane de rupii în reședința prezidențială, iar banii găsiți au fost predați echipelor de securitate.

Sri Lanka, condusă de clanul Rajapaska, se confruntă cu cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii.

Din 2009 până în 2015, premierul Mahinda Rajapaksa a contractat împrumuturi uriaşe, în principal din China, marele ei aliat, pentru a-şi finanţa proiectele.

Situaţia s-a înrăutăţit într-o asemenea măsură încât, în ​​vara anului 2020, Sri Lanka a pierdut accesul la piaţa internaţională de credit.

Apoi a intrat în incapacitate de plată a datoriei externe, care se ridica la 51 de miliarde de dolari în aprilie 2022. Insula nu mai poate face împrumuturi pentru a-şi rambursa unele datorii.

ADVERTISEMENT
Tags: