News

Vom scăpa de pandemie în 2022? Ce spune Președintele Societății Române de Epidemiologie

Președintele Societății Române de Epidemiologie, dr.Doina Azoicăi, a oferit detalii despre cum ar putea evolua pandemia de coronavirus, în următoarea perioadă.
08.02.2022 | 09:43
Vom scapa de pandemie in 2022 Ce spune Presedintele Societatii Romane de Epidemiologie
ADVERTISEMENT

Președintele Societății Române de Epidemiologie, dr. Doina Azoicăi, nu crede că pandemia de Covid-19 se va încheia în acest an, dar consideră că valul cinci va fi ultimul cu cifre mari de îmbolnăviri.

Dr. Doina Azoicăi se bazează în afirmația sa pe informațiile transmise în acest sens de către OMS și CDC, care prevăd că în primăvară se va produce o schimbare a crizei epidemiologice.

ADVERTISEMENT

Dr.Doina Azoicăi: ”Sperăm să trecem într-o fază endemică”

”OMS și CDC (Centrul de Control al Bolilor din SUA) prevăd că în această primăvară se va întâmpla o schimbare în evoluția pandemiei.

Consider că nu vom mai avea evenimente de tip valuri la cifre foarte crescute ale numărui de cazuri și a mortalității”, a declarat dr. Doina Azoicăi pentru WOWbiz.ro

ADVERTISEMENT

De asemenea, specialistul de față a transmis că nu este exclus să trecem de la etapa de pandemie, la faza endemică. ”Fenomenele pandemice nu au o evoluție mai lungă de 2-3 ani”, a punctat dr. Doina Azoicăi.

”Sperăm să trecem într-o fază endemică!(…) În general, fenomenele pandemice nu au o evoluție mai lungă de 2-3 ani, lucru constatat la pandemiile din istorie”, a mai spus președintele Societății Române de Epidemiologie.

ADVERTISEMENT

De ce ar fi mai mulți bolnavi de Covid-19, decât cifrele transmise oficial

Tot aceasta a comentat și spusele ministrului sănătății, potrivit cărora ar fi mai mulți bolnavi de coronavirus, decât au transmis oficial autoritățile: în jur de 2 milioane de români. Alexandru Rafila este de părere că sunt ”cu siguranță” mai mulți și de 10 milioane.

Referitor la o astfel de discrepanță, dr. Doina Azoicăi clarifică faptul că este vorba despre populația netestată, care a refuzat să-și declare boala sau care nu a știut despre contaminarea ei.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să avem un studiu al persoanelor care au mai trecut prin boală și care nu au trecut doar printr-un singur episod de acest fel, ca să fim siguri că cifrele sunt apropiate de realitate.

Sunt persoane care nu s-au testat, nu au avut simptome și nu au știut că au trecut prin boală. Sau persoane care au trecut prin boală acasă și nu apar în evidența oficială”, a mai explicat președintele Societății Române de Epidemiologie, pentru sursa citată.

În declarațiile sale, dr.Doina Azoicăi a făcut referire inclusiv la afirmația lui Alexandru Rafila, de la Antena 3, potrivit căruia ”urgența de sănătate publică globală” se va termina în 2022. De asemenea, ministrul sănătății a dat speranțe că restricțiile în vigoare ar putea fi ridicate până la finalul lunii martie.

ADVERTISEMENT
Tags: