News

Preşedintele SUA, decis de Curtea Supremă. Alegerile din 2000 au creat un precedent

05.11.2020 | 14:00
Presedintele SUA decis de Curtea Suprema Alegerile din 2000 au creat un precedent
ADVERTISEMENT

Rezultatele parțiale ale prezidențialelor din America arată o cursă destul strânsă și disputată pentru Casa Albă și mulți americani se uită la ce s-a întâmplat în Florida cu două decenii în urmă, pentru a-și face o idee despre ce va urma în cazul în care Curtea Supremă a SUA va decide din nou câștigătorul.

Cursa Donald Trump-Joe Biden este deja cea mai litigioasă din istoria SUA, cu sute de procese intentate pe probleme precum constituționalitatea buletinelor de vot prin corespondență în timpul pandemiei.

ADVERTISEMENT

Confruntarea în instanță asupra președinției în 2000 este o lecție despre ce ar putea aduce un rezultat apropiat în urma votului din 3 noiembrie.

36 de zile a durat așteptarea în 2000

Timp de 36 de zile, în 2000, lumea a așteptat să vadă pe cine au ales americanii să devină președinte SUA în extrem de contestata cursă Al Gore-George W. Bush. În cele din urmă, instanțele judecătorești au trebuit să se implice atunci când rezultatele erau prea apropiate pentru a fi declarat un câștigător.

ADVERTISEMENT

Totul s-a rezumat la Florida pentru ca un candidat să adune cele 270 de voturi în Colegiul Electoral. Marja finală a victoriei: 527 de voturi din cele aproape șase milioane de voturi exprimate. Bush a obținut 2.912.790 față de cele 2.912.253 ale lui Gore și, până în prezent, mulți democrați cred că au fost președinția le-a fost suflată de sub nas, deoarece multe voturi au fost descalificate. La fel ca și Trump, și Bush a pierdut votul popular la nivel național.

A fost un dezastru pe care nimeni nu l-a văzut venind. Buletinele de vot pe carduri perforate incorect sau deloc. Cursa prezidențială a fost atât de stransă încât s-au ordonat renumărări manuale. Care au fost apoi anulate.

ADVERTISEMENT

„Mă tem pentru democrația noastră”, a spus, pentru CBC, Joseph Geller, un congresman democrat din Florida. “După cum ne place să spunem, în cele din urmă, marja a fost de fapt că Gore a pierdut cu un vot. Un vot la Curtea Supremă, dar un singur vot”.

Democrații au dorit mai mult timp pentru a renumăra toate buletinele de vot. Republicanii au văzut renumărarea ca fiind frauduloasă. Procesul de renumărare a devenit atât de contestat încât Curtea Supremă a SUA a luat decizia finală de anulare a acestuia și Bush a fost numit președinte.

ADVERTISEMENT

Există temeri că scenariul s-ar putea repeta în cazul actualelor alegeri

Christopher Metzler, jurist și cercetător constituționalist conservator, se așteaptă ca Trump vs. Biden să ajungă în fața instanțelor dacă nu există un câștigător clar.

“Nu cred că instanțele ar trebui să decidă alegerile”, a spus Metzler, remarcând actuala majoritate conservatoare a Curții Supreme din SUA, după numirea lui Amy Coney Barrett săptămâna trecută. “În calitate de cercetător constituțional, mă preocupă foarte mult. Nu-mi pasă dacă este o curte republicană sau democratică. Nu este treaba curților.”

Metzler prezice, de asemenea, că buletinele de vot prin corespondență ar putea fi cardurile perforate incomplet sau deloc din 2020.

Peste 400 de procese au fost deja depuse la aceste alegeri. Instanțele supreme și cele de nivel inferior s-au pronunțat asupra constituționalității buletinelor de vot prin corespondență, pe măsură ce statele au adoptat practica în timpul pandemiei. Zeci de milioane de buletine de vot au fost trimise prin poștă sau completate în votul anticipat. Și cum și când aceste voturi sunt numărate sau contorizate intră sub control intens.

Presiunea străzii: 2000 vs 2020

În afară de luptele legale pentru a influența rezultatele politice, fiecare parte caută, de asemenea, să vadă ce se întâmplă pe străzi.

În 2000 a existat infamul „Brooks Brothers Riot”, cu zeci de manifestanți republicani bine îmbrăcați (de unde și numele, după magazinul de îmbrăcăminte) care pretindeau fraudă electorală fără dovezi.

În 2020 în mai toate marile orașe americane magazinele au fost închise și baricadate de teama manifestațiilor de stradă.

Simpatizanții mișcării Black Lives Matter s-au adunat în număr mare în mai multe orașe din SUA, inclusiv în fața Casei Albe, în Washington, pentru a protesta față de posibila realegere a actualului președinte american. Vă readucem aminte că Donald Trump nu a fost chiar atent la revendicările acestora de-a lungul timpului.

Comitatul Maricopa din Arizona a interzis accesul presei și al publicului în centrul de numărare a buletinelor de vot, pe fondul preocupărilor legate de siguranță, după ce susținători ai lui Donald Trump – mulți dintre ei înarmați – s-au adunat în afara clădirii.

Demonstrația din fața Biroului Electoral al Comitatului Maricopa urmează unei serii de tweet-uri ale lui Donald Trump care susțin teoriile conspirației despre numărarea buletinelor de vot, pe măsură ce adversarul său democratic, Biden câștigă electori.

ADVERTISEMENT