News

Președintele SUA, Joe Biden, participă la Summitul B9, organizat de Klaus Iohannis. Anunțul oficial

10.05.2021 | 08:43
Presedintele SUA Joe Biden participa la Summitul B9 organizat de Klaus Iohannis Anuntul oficial
ADVERTISEMENT

Președintele SUA, Joe Biden, alături de secretarul american de Stat, Antony Blinken, participă luni la Summit-ul Formatului București (B9) organizat în capitala României de președintele Klaus Iohannis și președintele Poloniei, Andrzej Duda.

În cadrul reuniunii de azi vor mai participa reprezentanții Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Slovaciei și Ungariei.

ADVERTISEMENT

Evenimentul este organizat la inițiativa președintelui Iohannis și se va desfășura cu prezența la București a președintelui Republicii Polone. La discuții va participa și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Președintele SUA, Joe Biden, participă la Summitul B9, organizat de Klaus Iohannis

Oficialii de la Casa Albă vor intra la Summit, prin videoconferință, la ora locală 10.30. Potrivit anunțului de pe site-ul administrației americane, participarea președintelui Biden va dura 30 de minute și nu este cu accesul presei. Joe Biden le va vorbi participanților la summitul B9 din sala Roosevelt.

ADVERTISEMENT

”Președintele SUA, Joe Biden, va participa luni la un summit virtual al grupului București 9, potrivit programului de la Casa Albă .

Luni, 10 mai 2021. Președintele va vorbi cu aliații flancului estic al NATO , care se vor întâlni într-un summit virtual al celor nouă București (B9).

ADVERTISEMENT

Înaintea participării sale la Summitul NATO de luna viitoare, el va transmite dorința de cooperare mai strânsă cu aliații noștri din Europa Centrală și din regiunile Mării Baltice și Mării Negre cu privire la întreaga gamă de provocări globale”, se arată în programul anunțat de Casa Albă.

Anunțul participării liderului de la Washington la acest summit extrem de important a fost făcut și de președintele Klaus Iohannis, cel care a postat pe Twitter un mesaj prin care salută prezența președintelui Statelor Unite la discuții.

ADVERTISEMENT

”Sunt bucuros să îi spun bun venit lui Joe Biden la summitul B9 de la București, pe care îl găzduiesc astăzi, alături de președintele ”Poloniei Andrzej Duda. Îi spunem bun venit și secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg”, este mesajul postat de președintele României, luni dimineață, pe rețeaua de socializare.

Potrivit agendei preşedintelui României, evenimentul este programat să înceapă de la ora 16:00.

”Agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, la 14 iunie 2021, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030.

Reuniunea va avea loc inclusiv în contextul recentelor evoluţii îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre. Dialogul şi cooperarea cu partenerii din Vecinătatea Estică, sprijinul pentru consolidarea capacităţilor acestora de apărare, precum şi sporirea rezilienţei NATO, a aliaţilor şi partenerilor în faţa provocărilor actuale de securitate, vor fi, de asemenea, abordate de participanţii la reuniunea de vârf”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

ADVERTISEMENT