După ce președintele SUA, Donald Trump, a declarat zilele trecute că „a avut discuții foarte bune și productive” cu Vladimir Putin, liderul de la Kremlin l-a lăudat pe acesta pentru faptul că „face totul” pentru a îmbunătăți relațiile dintre SUA și Rusia. Noile declarații ale liderilor de la Washington și Moscova vor aprinde noi alarme în capitalele europene.
Putin a declarat la o reuniune a oficialilor săi de securitate că îmbunătățirea relațiilor cu SUA se află acum pe ordinea de zi. „Știm că noua administrație condusă de președintele Trump face totul pentru a restabili cel puțin ceva din ceea ce a fost practic distrus de administrația americană anterioară”, a spus liderul de la Kremlin.
Acesta a răspuns, de asemenea, unui apel al lui Trump de a salva viețile a mii de soldați ucraineni încercuiți și a spus că va da curs acestui apel atât timp cât soldații se vor preda. În ciuda declarațiilor celor doi președinți cu privire la „miile de soldați” ucraineni încercuiți în regiunea Kursk, recucerită de trupele ruse, nu există nicio dovadă în acest sens, iar Kievul a negat direct că trupele sale ar fi încercuite.
Aceeași poziție au adoptat-o și analiștii militari independenți care urmăresc conflictul din Ucraina. Afirmația a fost făcută prima oară de către Donald Trump, analiștii susținând că cel mai probabil acesta repetă mesajele propagandei Rusiei. Informația a fost infirmată chiar și pe canalele de Telegram pro-ruse.
Janis Kluge, asociat senior la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate, a declarat că președintele rus a încercat să „distragă atenția” lui Trump de la propunerea de încetare a focului pentru 30 de zile – un plan cu care Ucraina a fost de acord și l-a acuzat pe Putin că încearcă să „saboteze”.
„Toată povestea cu „încercuiți la Kursk” promovată de Putin are un singur scop: să îi distragă atenția lui Trump de la propunerea de încetare a focului pentru 30 de zile. Putin este un negociator experimentat și știe cum să scape de presiune orientând conversația către altceva”, a scris acesta pe rețeaua X.
Declarațiile lui Putin au fost făcute după ce Steve Witkoff, aliatul apropiat al lui Trump și trimisul special pentru Orientul Mijlociu, a purtat joi discuții nocturne cu Putin pentru a discuta propunerea SUA privind o încetare imediată a focului de 30 de zile în războiul din Ucraina.
Kievul a acceptat deja propunerea, în timp ce Putin a stabilit joi o serie de condiții radicale care ar trebui îndeplinite înainte ca Rusia să fie de acord cu armistițiul, care include condiția ca Ucraina să nu se reînarmeze și să nu se mobilizeze în timpul armistițiului de 30 de zile.
Cu toate acestea, vineri, într-o postare pe Truth Social, Trump a declarat că există o „șansă foarte bună” ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se poată „încheia în sfârșit”.
Trump a mai spus că a făcut apel la Putin pentru a salva viețile a „mii de trupe ucrainene” care ar fi înconjurate de armata rusă. Putin a făcut prima afirmație la începutul săptămânii, când a spus că trupele ucrainene au fost încercuite în timpul unei retrageri din regiunea rusă Kursk și au avut de ales între „a se preda sau a muri”.
Statul major ucrainean a scris într-o declarație publicată pe canalele sale media: „Rapoartele privind presupusa „încercuire” a unităților ucrainene de către inamic în regiunea Kursk sunt false și fabricate de ruși pentru manipulare politică și pentru a exercita presiuni asupra Ucrainei și a partenerilor săi. Nu există nicio amenințare de încercuire a unităților noastre”.
Surse de securitate ucrainene, analiști militari independenți și chiar canale Telegram pro-ruse au contestat afirmațiile despre încercuire ale lui Putin și Trump.
Soldații care luptă în regiune spun că o retragere etapizată este în curs de desfășurare de două săptămâni și, deși mulți soldați s-au confruntat cu un traseu periculos și dificil pentru a se retrage, ei nu cred că există o încercuire în masă a trupelor. „După șapte luni, pur și simplu ne-am retras. Nu a existat nicio încercuire”, a declarat joi un înalt oficial de securitate.
Michael Kofman, analist militar la Carnegie Endowment, a descris afirmațiile privind o încercuire în masă drept „ficțiune”. Unii bloggeri militari ruși pro-război influenți au pus la îndoială în ultimele zile afirmațiile oficialilor ruși privind încercuirea, afirmând că niciunul dintre semnele unei astfel de acțiuni nu a fost vizibil.
În ciuda optimismului aparent al Casei Albe, serviciile de informații americane ar fi apreciat că Putin rămâne hotărât să își atingă „obiectivul maximalist de a domina Ucraina”. Vineri, Washington Post a citat un raport al serviciilor de informații care a circulat printre factorii de decizie ai administrației Trump la 6 martie, în care se afirmă că Putin rămâne hotărât să mențină controlul asupra Kievului.