News

Privilegii pentru baronii locali. Șefii consiliilor județene ar putea folosi girofar și pașaport diplomatic

La Senat au fost depuse două proiecte de lege prin care președinții consiliilor județene ar căpăta dreptul să utilizeze mașini cu girofar, precum și pașaport diplomatic pentru ei și familiile lor.
28.12.2021 | 11:33
Privilegii pentru baronii locali Sefii consiliilor judetene ar putea folosi girofar si pasaport diplomatic
Un grup de deputați PSD vrea să dea șefilor consiliilor județene pașapoarte diplomatice și mașini cu girofar/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe viitor românii de rând aflați în trafic ar putea să dea prioritate mașinilor în care se află vătafii din județe, întrucât un proiect de lege depus la Senat dă dreptul șefilor de consilii județene să circule în mașini cu girofar albastru, ceea ce înseamnă că celelalte mașini din trafic vor trebui să le acorde prioritate.

Un alt privilegiu preconizat pentru  președinții CJ este dreptul de a folosi pașaport diplomatic, precum demnitarii de prim rang din statul român.

ADVERTISEMENT

Ambele proiecte au fost elaborate de către un grup de parlamentari ai PSD.

Prioritate în trafic pentru baronii din județe

Potrivit OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cunoscută drept Codul Rutier, pe drumurile din România pot fi utilizate dispozitive de iluminare montate pe autovehicule de mai multe tipuri. Astfel, mașinile de poliție și de pompieri pot utiliza girofar cu lumină roșie, ceea ce îi obligă pe ceilalți participanți la trafic să oprească în direcția de mers cât mai aproape de marginea drumului.

Girofarul cu lumină albastră, care obligă celelalte mașini să acorde prioritate, poate fi folosit de către mașinile poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, Autorităţii Vamale Române, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, Ministerului Apărării Naţionale care însoţesc coloane militare, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precum şi de către mașinile de serviciu ale procurorilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui proiect de lege depus la Senat, girofarul cu lumină albastră ar urma să poată fi folosit și de mașinile președinților de consilii județene atunci „când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă”.

Prefecții, mai prejos de șefii consiliilor județene

Modificarea este justificată prin faptul că preşedinţii de consilii judeţene care sunt vicepreşedinţi ai comitetelor pentru situaţii de urgenţă, calitate în care participă în diverse întruniri sau misiuni cu caracter de urgenţă.

ADVERTISEMENT

Această modificare este o consecinţă firească a recunoaşterii locului şi rolului preşedinţilor de consilii judeţene în ierarhia unui stat de drept şi are rolul de a facilita rezolvarea operativă a tuturor tipurilor de activităţi specifice precum şi îndeplinirea atribuţiilor alocate acestei funcţii”, se arată în expunerea de motive de motive a legii.

Însă justificarea invocată de către deputații PSD care au inițiat legea este lipsită de fundament întrucât prefecții, care sunt președinții de drept ai comitetelor pentru situații de urgență din județe nu au dreptul să utilizeze mașini cu girofar. În cazul în care legea va trece, prefecții vor trebui să se roage de șefii CJ-urilor să-i ia cu mașina, dacă apare vreo situație în care musai toate mașinile trebuie să le facă lor loc.

ADVERTISEMENT

Pașaport diplomatic pentru „îndeplinirea operativă a atribuțiilor” din concediu

Același grup de inițiatori (Eugen Neață, Niță Nicu, Eduard Popică și Nicolae Georgescu) vrea să împlinească o fantasmă mai veche a baronilor locali, anume pașaportul diplomatic.

Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate stabilea un număr rezonabil de demnitari care pot beneficia de pașaport diplomatic, legea inițială a tot fost modificată prin includerea a noi și noi categorii, cum ar fi deputații și senatorii, indiferent de funcțiile pe care le dețin în Parlament, procurorul general, membrii Academiei Române și ai tuturor academiilor de ramură, de care patria nu duce lipsă.

Cei patru parlamentari propun acum ca și președinții consiliilor județene, deși nu dețin funcții la nivel național, să aibă același privilegiu.

Aceasta este o consecinţă firească a recunoaşterii locului şi rolului preşedinţilor de consilii judeţene în ierarhia unui stat de drept. Este de asemenea o modificare legislativă care ajută la realizarea eficientă a tipurilor de activitate specifică, precum şi la îndeplinirea operativă a atribuţiilor date de funcţia de reprezentare la nivel internaţional”, susțin inițiatorii, formularea fiind o variație minoră a justificării invocate pentru girofarul de pe mașină.

Măsura s-ar extinde și asupra familiilor lor. Deși nu este menționat în proiect, legea aflată în vigoare extinde acest privilegiu și pentru familiile beneficiarilor de pașaport diplomatic astfel că baronii județelor vor putea merge în concediu în aceleași condiții speciale pentru întreaga familie.

În anul 2013 a existat un proiect similar depus tot de un grup de parlamentari ai PSD, printre care se aflau Florin Iordache și Mihai Tudose. În comisiile parlamentare de politică externă, proiectul chiar a fost extins și cu alte categorii: primarul Capitalei, primarii de sector și primarii municipiilor reședință de județ. Într-un moment de luciditate, plenul Senatului a respins totuși proiectul cu toate că inițiatorii proveneau din rândul partidului de guvernământ.

ADVERTISEMENT